На живо в Dir.bg: Kлючов момент за трансформацията – зелена, дигитална и демографска

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Dir.bg

На живо в Dir.bg: Kлючов момент за трансформацията – зелена, дигитална и демографска

Еврокомисари, генерални и заместник генерални директори на дирекции в ЕК, бивш държавен секретар на САЩ, мултинационални компании, президентът Радев, наши министри, работодателски организации и синдикати участват в “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”

За четвърта поредна година Dir.bg и 3Е News организират най-успешния форум за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”. Тридневното събитие започва в 9 часа днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни.

Веднага след изборите за Европейски парламент, специално за Green Transition Forum 4.0 в София пристигат еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на ЕП, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

Форума открива президентът Радев, а българската позиция представят министри, работодателски организации и синдикати.

В ключов момент за формулирането на европейските политики, в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации – зелена, дигитална и демографска,  участват изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт Марош Шефчович, комисарят по работни места и социални права Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова.  За да сподели визията за глобалните климатични процеси отвъд океана в Green Transition Forum 4.0 по късно днес ще се включи и Джон Кери – бивш държавен секретар и специален пратеник за климата на президента на САЩ.

Четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, в София пристига Ялчин Рафиев – основен преговарящ за COP 29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан. Във важния панел за енергийната трансформация към българския министър на енергетиката Владимир Малинов се присъединяват и неговите колеги от Румъния – Себастиан-Йоан Бурдуя и Молдова – Виктор Парликов.

Сред панелистите са още вицепрезидентът на ЕИБ Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на ЕИФ Роджър Хавенит, посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата “Три морета” Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия Мария Пуйо Тадич и Оливър Рьопке – председател на Европейския икономически и социален комитет. Обръщения ще отправят НКВ Ел Хасан бин Талал – принц на Йордания и Даниеле Виолети – старши директор към климатичните програми на ООН.

Освен тримата комисари, да представят гледната точка на ЕК пристигат и Курт Вандерберге – генерален директор на ГД “Действия по климата”, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД “Морско дело и рибарство”, Марк Льометр – генерален директор на ГД “Научни изследвания и иновации”, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД “Енергетика”, Илияна Цанова – заместник генерален директор на ГД “Бюджет”, Михаил Димитру – заместник генерален директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони”, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан.

9:25
Бъдещето ни се определя днес
Председателят на борда на директорите на Dir.bg Моника Станишева даде началото на Green Transition Forum 4.0 – най-голямата и значима конференция за Зелената сделка в Централна и Източна Европа

 

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар