На живо: Гешев е възмутен от полицейското насилие. И толкова

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор Иван Гешев е възмутен от полицейския побой срещу протестиращи младежи, но не може да коментира нищо повече. Мотивира се с това, че той не ръководи конкретните прокурори и не можел да им казва какво да правят.

Длъжни сме всички да изразим възмущението си от това, което видяхме. Нямам нито задълженията, нито правомощията да контролирам досъдебни производства“, заяви Гешев в парламента, където се появи изненадващо в четвъртък. Каза, че е бил поканен на изслушване от правната комисия и много бързал, понеже бил извън София.

Христо Иванов е виновен

Главният прокурор заяви, че се е запознал с клиповете с полицейско насилие миналия петък. За пореден път се оправда с “конституционната реформа” от 2016 г., по силата на която вече не можел да контролира прокурорите.Той неведнъж е посочвал, че тези промени са направени от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Истината е, че Иванов си подаде оставката заради орязване на предложенията му.

Гешев обясни, че не бил запознат с делото срещу полицаите биячи. Но пък каза, че се забавлява с изявленията на вътрешния министър Бойко Рашков, който по-рано обяви, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни.

 

 

Гешев отговори, че ако някой има претенции към скоростта, с която се води делото, трябва да се обърне към съдебния инспекторат, а не към него, защото той нямал право да се меси на прокурорите.

Главният прокурор отказа да коментира назначението на едно от главните действащи лица по време на побоя – бившия полицай Андон Андонов. След инцидента той започва работа в Бюрото по защита, което е на подчинение на Гешев. Едва след повдигане на обвинения, Андонов е отстранен.

Как така ще ме викате?

Още в началото Гешев се закани, че ще сезира Конституционния съд заради разпоредбата на правилника за организацията на дейността на парламента, по силата на която е извикан. Според него съдебната власт не подлежи на никаква форма на парламентарен контрол.

За такава форма на контрол е настоявал предишният главен прокурор, отговори му пък председателят на парламента Ива Митева. Тя посочи, че е имало подобна препоръка и в европейските доклади за напредъка на България.

Като прокурор не мога да кажа

След като пред камерите каза, че е възмутен от полицейското насилие, пред депутатите Гешев отказа да се произнесе за записите в ролята си на прокурор. Той заяви, че така би оказал влияние върху решенията на наблюдаващия прокурор, а разследването било висящо.

Депутатът от БСП Крум Зарков му напомни, че срещу България има редица осъдителни решения заради полицейското насилие в Европейския съд по правата на човека. Той добави, че у нас има проблем с разследването на тези престъпления, защото колеги разследват колеги.

Гешев се съгласи, че има такъв проблем. Според него той може да се реши, ако делата срещу полицаи се върнат във военните прокуратури. Това обаче можело да стане само с решение на депутатите.

Другото му предложение е да се ликвидира институтът на полицейската проверка, защото тя е безсмислена. Тази процедура няма никаква процесуална стойност и провереното веднъж вече се проверява и втори път в рамките на прокурорско дело. Според Гешев трябва да се образува наказателно производство при всеки сигнал. Така ще може да се контролират и прокурорските актове от съда.

Ще си наема частна фирма да ме пази

Макар че отказа да говори за дела, Гешев бе съгласен да обсъжда всякакви други теми. Той заяви, че е прочел, че Митева е казала, че НСО не бива да охранява главния прокурор.

Може би ще станем първата страна в ЕС, в която главният прокурор не се охранява, може би ще съм първият, който ще си наеме частна фирма”, заяви той и добави, че нямало да е проблем, защото държавата му плащала сериозна заплата.

И понастоящем Гешев не ползва охрана от НСО. Пазят го служители на Бюрото по защита на свидетели.

Защитихме протестиращите

Делото за бунт и преврат в специализираната прокуратура, по което са подслушвани протестиращи, всъщност е защитило техните права, обясни Гешев. Той припомни, че държавното обвинение разследвало престъпна група начело с бизнесмена Васил Божков, която искала да радикализира протестите.

Прокуратурата е защитила правата на протестиращите като е спряла намеренията на някои хора да опорочат протеста, а може би и да застрашат протестиращите граждани“, обясни Гешев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар