На живо: Ден 3 на най-голямото събитие за зелената, дигитална и демографска трансформация

На живо: Ден 3 на най-голямото събитие за зелената, дигитална и демографска трансформация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работните места, социалната справедливост, иновациите, изкуственият интелект, дигитализацията и киберсигурността са в центъра на третия ден от най-успешния форум за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа” влезе в историята. От 26 до 28 юни, в столичния София Ивент Център, организираната за четвърта поредна година конференция събира 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, които водят ключовия разговор за утрешния свят.

Специално за Green Transition Forum 4.0 в София пристигнаха няколко еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на ЕП, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

Организираното от Dir.bg и 3Е News събитие беше открито в сряда от президента Радев и приключи с трансатлантически дебат САЩ-Европа, проведен безпрецедентно в България. В него премиерът от 2005 до 2009 г. Сергей Станишев модерира разговор между бившия държавен секретар и специален пратеник за климата на президента на САЩ Джон Кери и изпълнителния вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт Марош Шефчович в присъствието на представителя на инициативата “Три морета” Беата Душинска-Мужичка.

Вторият ден от форума беше открит от посланика на Европейската организация по публично право в България и почетен директор на ЕК Джордж Кремлис, а след него специални обръщения направиха НКВ Ел Хасан бин Талал – принц на Йордания, и Даниеле Виолети – старши директор към климатичните програми на ООНГледната точка на ЕК представиха Курт Ванденберге – генерален директор на ГД “Действия по климата”, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД “Морско дело и рибарство”, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД “Енергетика”, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан. Участие във форума взеха още Виктор Понта, министър-председател на Румъния (2012-2015 г.), Дирк Бушле, заместник-директор на Секретариата на Енергийната общност, отговарящ за Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, Джо Филипс, старши експерт “Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ”, председател на SFT, Матю Брайза, бивш служител на Белия дом и Държавния департамент на САЩ, Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).

В третия последен ден на конферентната сцена излизат Никола Шмит, европейски комисар по заетостта и социалните права, и Оливер Рьопке, председател на Европейския икономически и социален комитет. Активно участие ще вземат и българският еврокомисар Илиана Иванова и Светослава Георгиева, председател на управителния съвет на фонда EIC, както и министрите на икономиката – Петко Николов, на електронното управление – Валентин Мундров, и на труда и социалната политика – Ивайло Иванов, също са включени в програмата, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на УС на АИКБ Васил Велев. В сесията за цифровизацията и киберсигурността ще се включи и НЦВ Княз Борис Търновски.

Най-интересното от първия ден на Green Transition Forum 4.0 ВИЖТЕ ТУК >>

Най-интересното от втория ден ден на Green Transition Forum 4.0 ВИЖТЕ ТУК >>

Ето и най-интересното от третия ден на събитието:

10:56
Ивайло Иванов на “Green Transition Forum 4.0”: По ПВУ 20% от работещите могат да придобият дигитални умения
Зеленият и дигиталният преход ще доведат до дълбоки промени в заетостта, но и създадат нови работни места, каза социалният министър

11:06
Без хората и индустрията няма как да постигнем Зеления преход
Това е един от акцентите, поставени в дискусията “Navigating Nexus: Карта на работните места на бъдещето в зелената и цифровата ера”, част от “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ”

 

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар