На живо от мутро олигархата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Задава се любопитно съдебно дело – “Отровното трио” срещу Цвета Караянчева – заради думите й, че протестиращите се финансират от задграничния олигархат, в частност Васил Божков. Делото изглежда предрешено, тъй като ще е много трудно Караянчева да докаже нещо подобно. Но и да не е, друго е важното.

Велислав Минеков зададе интересни въпроси: какво ли би останало ако получим обратната отчетност, например отчетност за тъмни сделки, подозрения за корупция, подкупване на висши държавни чиновници и от нас да добавим – прословутото шкафче с евро.

Нима всички олигарси, които бяха създадени в последните 30 години, възникват от само себе си и по олигархичен талант, а не от таланта на властта да се слива с тях и процъфтява в общия политико-икономически бизнес, който има толкова общо с истинския бизнес, колкото атаката срещу “Хиполенд” заради подкрепата на протестите. 

Представете си ясен документ, извънредно сложна ексел таблица. В тази таблица да фигурират всякакви обръчи от фирми, размяната на капитали между печеленето на обществени поръчки и отделянето на определен процент към властта. Да се добавят едни милиони към телевизия, едни други милиони към приемането на щадящи закони спрямо крупния бизнес, ключови концесии. А накрая да се тегли една трудна за преглъщане черта. Тази черта дори няма да е някаква цифра, доколкото след определени брой нули съзнанието се отказва от изчисления. По-вероятно на нея да пише съвсем простичко: преход.  

В таблицата ще има изключително много празни полета. Те ще бъдат полетата за наказание, полетата за присъда, полететата за правова държава и възмездие. На тях с разкривени букви ще пише самопризнанието на главния прокурор – че разделението на властите е дясно екстремистка претенция. До тези полета пък ще фигурира огромен списък от обещания срещу които няма да има нито едно тикче за изпълнението им. Нещо като вечно недовършената “Хемус”. 

Най-интересното е, че скоро ще може да говорим за две неосъществени лустрации. Първата е ясна. Втората обаче е не по-малко належаща: въобще да не се допускат до властта фигури от последните тридесет години. Забрана за всякакви лица, свързани с прехода и претендиращи да го рестартират с нова конституция. Да го наречем така: преход от социализъм към мутроолигархат. В какво живяхте от 1989-та до 20— и някоя? А, онези години ли? Да помня, помня – беше мутроолигархат. Започна със силови групировки и продължи със силови групировки, които се превърнаха във власт и бизнес. Помните ли – стигна се дотам протестиращите да бъдат наречени “Мафия”. Кой ги нарече така? Как кой – премиерът на държавата. 

Така ставаха нещата тогава. 

 

Автор: Райко Байчев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар