Кирил Петков

На изпроводяк от властта: Просто Крадеца прибра плаж, милиарди и една банка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Манипулацията „Българска банка за развитие“

Една година. Толкова мина от момента, в който опакованият като харвардски „Киндер сюрприз“ Кирил Петков заедно с брата си по олигархични зависимости Асен Василев успяха да се намърдат във властта. И не просто да се уредят с кресла на служебни министри, а да овладеят всички лостове на държавата. В своя полза и в полза на големия Батко – медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев, който ги инсталира във властта.

За изминалите над 365 дни двамата харвардци успяха буквално да „счупят държавата“, като я вкарат в дългова спирала и нестихваща инфлационна буря, а скандалите с двамата буквално гърмяха ден през ден. А понякога и на ден по два пъти. То не бяха погазване на конституцията, лобистки скандали и афери с дъх на конфликт на интереси. Киро и Асен буквално източиха всяка капка власт, която имаха, за да се облажат добре. А също и ментора си.

А равносметката днес звучи така – на изпроводяк Киро може да се похвали с един плаж, подарък от държавата, няколко милиарда, източени от хазната и една банка, взета на ръчно управление от него и кохортата му.

Но да започнем хронологично. Първо бяха милиардите. Според изчисленията на опозицията от хазната се губят над 20 млрд. лв., изтеглени като външен дълг, източени от сметките на енергийните държавни дружества и един подозрителен меморандум за сътрудничество с уж западната, но оказала се чисто руска „Джемкорп“.

Освен тези изпарили се мистериозно пари се твърди, че в нечии големи джобове потъват и още няколко милиарда, източени през надутите цени на горивата в страната. Или всеки лев от дебелата цена на дизел и бензин. А за капак още 12 млрд. лв., които чакаме от ЕС по плана за възстановяване, също вече са уговорени да потекат към Прокопиев и пешките му във властта. Вместо да отидат за най-ударените от кризите в страната, парите вече са харизани на олигарха и обкръжението му срещу обещание за батерии, ВЕИ-та и други „скромни подаръци“ от харвардци за разградския им ментор.

Междувременно, няколко дни преди да се наложи да напусне премиерския кабинет на „Дондуков“ 1, Петков си прибра и един държавен плаж. Вярно, дълги години въпросният плаж бе буквално обсаден от антуража му. Сега обаче „Корал“ официално премина в ръцете на Петков (и баща му Петко) с еднолично решение на личния му екоминистър Борислав Сандов. Въпреки че си е чист конфликт на интереси, министърът одобри молбата на НПО-то „Да запазим Корал“ да даде статут на бреговата ивица като защитена територия. Същото НПО, в което преди година е членувал Кирил, а до днес членува и баща му Петко. Същото НПО, чиите документи са движени от шефката на кабинета Лена Бориславова.

Същата Лена, която преди година Петков лично инсталира в ББР (Българска банка за развитие), осигурявайки й заплата от 14 бона на месец и допълнително заплащане от по няколко стотака на час. А като казахме ББР, да кажем и друго – това е същата ББР, която Петков се пробва да овладее, още преди да наруши Конституцията и да се закълне като министър в служебния кабинет, пък макар и с двойно гражданство. За забравилите ще припомним, че менторът на Киро – олигархът Иво Прокопиев, си има мечта – да си има банка. А още непомирисал министерски пост, Петков побърза да му я осигури.

Попълзновенията на настоящия премиер в оставка върху ББР стартираха още на 11 май 2021 г., когато ден преди влизането в сила на указа на президента, без да има това законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР.

В нарушение на нормите таксата на БНБ е платена от личната му сметка. По неофициална информация се твърди, че от БНБ съветват устно Кирил Петков и друг любимец на Прокопиев – Стамен Янев, да изтеглят документите, за да бъде затворена преписката, защото в противен случай документното престъпление трябва да бъде предадено на прокуратурата. БНБ подробно е описала случая в свое прессъобщение от 27 май 2021 г., публикувано на интернет страницата на централната банка.

В крайна сметка на 14 май Просто Киро (както го наричат любовно депутатките му) сменя Надзорния съвет и така повелята на боса му за овладяване на трезора е изпълнена. Започва второ действие.

На 21 май в интервю за медийния експерт Георги Лозанов се появява самият Прокопиев. Интервюто е публикувано в „Дойче Веле“ (българската секция) и само по себе си е доста странно, не само заради факта, че медиен експерт интервюира олигарх по бизнес и банкови теми. Интересно е и защото би могло да се определи като публично задаване на дневния ред на новата власт. Много подобно на писмото с опорки, които Прокопиев пускаше до журналистите си, и в интервюто разградският бос задава палан, който след това Петков и компания следват точка по точка.

Прокопиев чертае сценария за ББР така – това е банка, която трябва да се занимава с малки и средни предприятия“. Седмица по-късно Петков гордо обявява пред медиите: „Държавата слага праг от 5 млн. лв. за кредитиране от ББР, защото трезорът трябва да се занимава с финансиране на малкия и среден бизнес в страната“. Опорките обаче не свършват до тук. Прокопиев задава тон за песен и за Плана за въстановяване и развитие – да се смени изцяло като се предвидят пари за батерии, водородни централи и въобще екоенергия.

Няколко месеца по-късно планът е сменен от вече назначеният за премиер Кирил Петков и в него има пари и за батерии, и за солари и перки и за водородните заводи на Прокопиев. Но няма пари за собствено финансиране от страна на олигарха. И затова на дневен ред идва отново ББР. Преди няколко дни медиите обявиха, че банката с магическа пръчка отново може да отпуска кредити над въведения преди година лично от Киро праг от 5 млн. лв.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар