На какви цени Фандъкова обзавежда детска площадка? Люлка – 4100 лв., греда за куче – 3025 лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Греди за дресиране на кучета за 3025 лв. Ограда за 11000 лв. Люлки за по 4100 лв. Маси за шах – всяка по над 2300 лв… И още невероятни повече от двойни цени.

Това е малка част от парковото обзавеждане, с което Столичната община и Район Надежда са решили да оборудват Северния парк на София, на входа откъм ж.к. Свобода.

Разследването е на „Спаси София“ за ремонта на парка от кмета на Надежда Димитър Димов през 2017 г.

Той и част от екипа на Йорданка Фандъкова, сключват няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирмата Грийн 2010 ЕООД, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих.

Фирмата е позната на районния кмет. Три години по-рано тя доставя и монтира щори, преградни стени и интериорни врати в сградата на районната администрация срещу 15682 лв. Поръчката за Северния парк обаче е по-сладка. Трябва да бъде доставено и монтирано парково обзавеждане срещу повече от 338000 лв.

Какво е включено в поръчката за 338 000 лв.?

В зоната за разходка на кучета са монтирани девет различни уреда срещу близо 11000 лв. Сред тях са тунел на стойност 1638 лева, обръчи – за 881 лева и препятствия за около 700 лева. Най-фрапантният елемент е комплект греди за обучение на кучета, които според обществената поръчка, подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. Този уред представлява две метални тръби, забити в пръстта, които са частично облицовани с шперплат. За това данъкоплатците сме платили 3025 лв.

Оградата около кучешката площадка – на тройна цена?

Около зоната за кучета е изградена ажурна ограда с дължина от около 125 метра, на стойност 11000 лв. След едноминутно търсене в Google намерихме фирма, която предлага аналогична ограда с цена на дребно за по-малко от 4000 лв. Разликата е почти тройна – нещо което веднага буди съмнение за нередности в поръчката на Район Надежда.

Четворна надценка и от люлките за деца

В сключения с изпълнителя договор са посочени точните модели на детските площадки, всеки отделен елемент и неговият производител. Така, например, е договорено да бъдат монтирани 2 броя люлки с по две седалки, всяка от които струва 4158 лв. Екипът ни се свърза директно с хасковската фирма, посочена като доставчик.

От Спаси София са направили експеримент и са поискали ценова оферта. Получили са цена на дребно от 1092 лв. за същите елементи. Това е близо 4 пъти по-ниска цена от тази, която Общината плаща.

Доставена е друга люлка на друг производител от Турция. От тях също е получена оферта за същата люлка, която е монтирана в Северния парк. Цената отново е два пъти по-ниска от платената от Общината – едва 2033 лв., вместо записаната в договора цена от 4158 лв.

Маси за шах и тенис – отново на завишени цени

В зоната за активен отдих са поставени 3 броя бетонни маси за тенис, за всяка от които сме платили по 5123 лв. или общо над 15000 лв. Ръбовете на част от елементите вече са изронени и счупени. В тази зона са доставени и 5 маси за шах с по две столчета към всяка. По договор Столичната община е платила за всеки комплект по 2348 лв.

Фирмата-производител предостави на Спаси София оферта от 977 лева и 50 лева за доставка до Северния парк. Само от масите за шах данъкоплатците са ощетени с 6 605 лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар