На летище София отказват да приемат някои сертификати за антигенни тестове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На летище София отказват да приемат някои сертификати за антигенни тестове, предава БНР.

Мариела Василева и семейството ѝ не успяват да излетят навреме за Великобритания заради оспорване на цифрови сертификати за отрицателен тест за Covid-19 от страна на администрацията на Летище София.

След ваканция в България Мариела, Чарли и техните деца потеглят обратно към Острова. В деня преди отпътуването двамата си правят антигенни тестове. Избират лабораторията на областната болница в Габрово, като уточняват, че документът им е необходим за пътуване към Великобритания.

След изследването получават цифров сертификат на ЕС, удостоверяващ отрицателен резултат. Бланката е на Министерството на здравеопазването, съдържа QR код, лични и други данни.

На гишето за регистрация на багажа на софийското летище обаче за изненада на Мариела и семейството ѝ отказват да приемат документите за тестовете им. Аргументът – липсват печат и подпис от лабораторията.

На бланката лабораторията е отбелязана с 10-цифрен номер. Според директора на областната болница в Габрово, където са проведени изследванията, тестовете се регистрират в единен информационен портал, документът се генерира от системата и се разпечатва, като на практика не се издава от местната лаборатория.

След като на софийското летище служителите не приемат тестовете на семейството, ги насочват към лабораториите на терминала. Заради дългата опашка обаче изпускат полета си.

В официалните източници на информация се посочва, че Covid сертификатът е цифрово доказателство с QR код, което съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на документа. При проверка се сканира кодът и се проверява подписът, като с такъв разполага всеки издаващ орган.

За случаи като описания сигнализират и други пътници. В мрежата потребители се оплакват и предупреждават тръгналите към Англия да бъдат внимателни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар