На опашка за ваксина срещу Covid в столичните молове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неочаквани опашки от чакащи да се имунизират срещу COVID-19 се изивиха в някои от столичните молове този уикенд. За 8 поредна седмица общината осигури тази възможност за ваксиниране в почивните дни чрез мобилни пунктове, но за първи път се отчита засилен интерес на фона на това, че през август хората активно почиват, а столицата е сравнително празна, предаде “24 часа”.

Експертите отчитат лек ръст на интереса към имунизацията в цялата страна. От началото на август са поставени 66 399 дози, а за същия период от 8 дни в края на юли – 72 872 дози.

Повечето желаещи успяха да получат първата си игла до следобед. Към 16 часа опашките вече се бяха стопили, но единични посетители продължаваха да идват за ваксинация. Медицинските лица от мобилния пункт обясниха, че по-рано през деня е имало доста чакащи.

Около 5 минути отнемаше поставянето на ваксина. Бащата на 14-годишен младеж на опашката пред мол сподели за БНР мотивацията на сина си:

“Младите хора са социално активни. Лятото върви, училището идва. Ще се виждат, ще се движат в някакви среди, където ще контактуват с нови хора, колкото и да се опитваме да ги ограничим. Мисля, че това ще ги предпази една идея повече”.

Снимка: БТА

За ваксините има достатъчно информация, за да направят желаещите своя информиран избор, коментираха дошлите да се ваксинират. Те са се информирали къде да се ваксинират от интернет, телевизията, и чрез “Вайбър”.

 Във ваксинационните пунктове има от всички ваксини. 

“Радваме се, че има толкова голям интерес днес към ваксинацията поне на фона на предишни пъти, когато сме идвали, че има толкова желаещи, защото това е единственият начин да се справим с пандемията и да се върнем към един нормален начин на живот. Има много хора, които идват притеснени, че имат придружаващи заболявания дали случайно не е противопоказна ваксината, но в повечето случаи просто това е една допълнителна причина да се ваксинират, защото пък рисковете от самото заразяване са също големи”, каза д-р Деяна Еджиева пред БНР.

Снимка: БТА

Общо 1318 ваксини срещу COVID – 19 са поставени тази събота и неделя в “зелените коридори”, които организира Столичната община заедно със Столичната РЗИ, съобщиха от общината.

През неделния ден 654 души се ваксинираха, а в събота – 664. Общо от началото на кампанията през уикендите са поставени 13 276 ваксини.

Ваксинацията се реализира от екипи на общинските здравни заведения и дирекция “Аварийна помощ и превенция”.

Желаещите имаха възможност да избират между всички одобрени ваксини в ЕС, а пунктове бяха разкрити в пет мола – в The Mall на бул. “Цариградско шосе”, “България Мол” на бул. “България”, Мол “Парадайс”, “Сердика център” и “Ринг Мол” от 13.00 до 18.00 ч. От 09.00 до 16.00 ч имунизация срещу коронавирус се поставяше и в Културния дом в кв. “Дружба”, допълват от Столична община.

В работни дни ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-та, където досега са поставени около 13 000 ваксини, а повече информация може да се намери на http://www.sofia.bg/en/covid-19 .

Продължава инициативата за ваксиниране на служители на фирми и предприятия. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

След два месаца: Отново над 1000 заразазени с ковид в болница

За първи път от 2 месеца през които броят им непрекъснато спадаше, пациентите с COVID, приети за лечение в болниците в страната, отново минаха 1000. 1013 бяха те в неделя при 987 ден по-рано, показват данните от единния информационен портал. Последно толкова хоспитализирани е имало около 6-7 юли, показа справка в портала. На 6 юли в болница са били 1134 болни, а ден по-късно – 961. От 30 май обаче у нас има постоянен спад на хоспитализираните, тръгвайки от 3197 и стигайки до 706 на 24 юли, когато случаите отново тръгват нагоре.

В интензивно отделение в момента са 98 души. Последно почти толкова са били на 18 юли – 91.

В подножието на новата COVID вълна сме, а най-късно до месец и половина ще достигнем пика ѝ, обяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

“До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно”, каза тя пред БНР. За момента обаче страната ни остава в зелената зона.

Над 1 млн. са вече напълно ваксинираните у нас и това щяло да повлияе следващата вълна да не е толкова сериозна, колкото предишните, заедно с разумното поведение и спазването на мерките.

Тя призова неваксинираните да се имунизират бързо, защото делта-вариантът вкарва в болница 2 пъти по-често, а до края на месеца 90% от заболелите ще са именно с него.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар