На поляците им писна от наглите украински бежанци

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги приеха в домовете си, но вече искат да се върнат към нормалния живот, пише Onet.pl. Но правителството няма никакви програми за презаселване на бежанци. Назрява опасност от бездомност и глад, прогнозират експерти.

Превод от Onet.pl., Полша:

Фондация „Отворен диалог“ помага на бежанци, войници и ранени от самото начало на конфликта в Украйна. Но фондът вече бие тревога. Парите започват да свършват, а проблемите стават все по-големи.

Вече идват при нас хора, които са приели бежанци в домовете си, но биха искали да се върнат към нормалния си живот. Трудно е да ги обвиняваме. Страхувам се, че ще настане бездомност и глад», казва Каетан Врублевски от фондацията.

Динамиката на промените е огромна, — признава в разговор с Onet.pl Бартош Крамек (Bartosz Kramek) от «Открит диалог». — Правим все повече и повече. Отначало се съсредоточихме върху бронежилетките и каските. Те недостигаха навсякъде, а цените бяха просто космически.

Хората се тълпяха в складовете, измъкваха един от друг стоките.

В един момент дори пуснахме собствено производство на бронирани жилетки.

Послед се появиха хора, които поискаха да ни помогнат.

Но от началото на конфликта не само нуждите на украинската армия се промениха. Много се промени по отношение на бежанците. От няколко седмици все повече хора решават да се върнат в Украйна. На тяхно място обаче идват други. А средствата за помощ се изчерпват.

Помощта на поляците има предели.

Получаваме все повече и повече доказателства, че хората биха искали да се върнат към нормалния си живот, че вече не могат да се справят финансово или дори психологически. Не могат да бъдат обвинявани за това. Страхуваме, че в един момент хуманитарната криза ще стане повече от реална“, казва Крамек.

«Полша не е в състояние да приеме всички бежанци и да ги настани. Правителството изобщо не повдига тази тема, камо ли да предприема действия. Правим това, доколкото е възможно, но сме само един малък фонд“

„За съжаление това може да свърши зле, ако не започнем да действаме системно. При нас вече идват хора, които са взели под покрива си бежанци, но искат да се върнат към нормалния си живот. Те не могат да бъдат обвинявани. Страхувам се от явлението бездомност и глад. Поляците вече не издържат, искат предишния си живот», добави той.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар