На прага на оранжевата зона: Кацаров настоя общините да създадат организация за ваксинация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общините в страната да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места у нас. За това призова министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до областните управители, до председателя на УС на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов, до председателя на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства в Р България – Румен Стоянов, съобщиха от пресцентъра на Здравното министерство.

За целта е нужно да бъдат проведени срещи, на които да се вземат решения как ваксинационният процес на местно ниво да бъде ускорен.

Министърът посочва още, че с оглед важността на процеса от голямо значение е в срещите да участват общопрактикуващите лекари, които осъществяват дейност на територията на населените места, както и служители от регионалните здравни инспекции. По думите му това гарантира създаването на подходяща организация и логистика за осигуряване на места за ваксиниране и достатъчен брой ваксини.

Писмото на Кацаров е във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната, се подчертава в официалното съобщение.

В края на миналата седмица министърът обяви, че до десетина дни ще влезем в оранжевата зона, което означава, че заразените в четвъртата вълна ще се увеличат още повече – това означава новите случаи да надхвърлят 100 на 100 000, а заетите в болници легла да са над 2500.

По-рано днес пък държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че очаква, че ще има и поставяне на трета доза ваксина срещу коронавируса, което би трябвало да стане в края на годината. По думите му еново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза.

По последни данни от днес дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 2 093 630. Все още обаче процентът на имунизираните у нас е много нисък – под 20 на сто.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар