На прага на Черния петък: Как да разпознаем фалшивите сайтове и защо е важно да имаме профил? – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С наближаване на Черния петък все повече търговци предлагат големи намаления, най-вече онлайн. Най-големите промоции започват от утре.

Калина пазарува онлайн няколко пъти в месеца, купува най-често дрехи и обувки. Винаги залага на добре проверени сайтове.„Пазарувам от сайтове, за които имам познания или са ми препоръчани от роднини и приятели“, споделя тя.


Подбира и сайтове, които имат физически магазини.

„За мен е много по-спокойно да знам, че мога да отида във физическия магазин и да реша проблема“, допълва Калина.

Важна стъпка за безопасно пазаруване е да проверим кога е създаден въпросният онлайн магазин.

„Ако е съвсем скоро, е възможно да е създаден заради Черен петък, Коледа или Нова година, и целта му е да ни вземе парите и после да изчезне“, казва Габриела Руменова.

Ако сайта ни е изскочил като поп-ъп прозорец в телефона от социалните мрежи – има голяма вероятност да е измама. Тогава са необходими допълнителни проучвания. Трябва да проверим и доколко е легитимен сайтът“, коментира главният директор в дирекция „Контрол на пазара“ в КЗП – Игнат Арсенов.

„Тези, които започват с https и има икона на катинарче, са безопасни“, допълни Руменова.

„Винаги препоръчваме да се пазарува от познати сайтове и предварително да сме се подготвили, да сме си направили профил в сайта и да сме си набелязали продуктите, и да сме вкарали как ще плащаме като метод„, съветва Арсенов.

По-сигурно е пазаруването от електронни магазини на търговци, базирани в страни от Европейския съюз, тъй като европейското потребителско законодателство е хармонизирано и дава най-висока степен на защита.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар