На провален парламент Радев му пречи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заплашена ли е парламентарната държава? Този въпрос изведнъж възникна в медийното пространство с пълна сила, но с празно съдържание.

В последните дни Корнелия Нинова, заедно с тясното си обкръжение от БСП, с личния си “Распутин” – Калоян Методиев, с някои политолози и обикновени медийни мисирки, се обявиха за “спасители на парламентарната държава”!

И посочиха нейния враг и разрушител – избрания с над 60% от гласовете на българските граждани президент Румен Радев и назначеното от него служебно правителство.

И започна един истеричен, но синхронизиран, антипрезидентски медиен вой срещу единствените български институции, които излъчват респект и стабилност. Които вършат работа и решават кризи на фона на постоянните скандали и дрязги, предизвиквани от политическите партии.

“Моделът Радев“ рушал парламентарната демокрация, служебният кабинет не бил избран от хората, а президентът налагал еднолична власт. Нинова „създала“ Радев, а той руши левицата, уволнява социалисти и дори мандатът, който даде на БСП, е със скритата цел да се хареса на социалистите, които бил излъгал!?
Плоски лъжи и безсмислени твърдения…

Няма “Модел Радев“, а има Конституция на Република България, която ясно указва процедурите и правилата в държавата. Няма еднолична власт, а легитимен служебен кабинет, който получава много по-високо обществено одобрение от критикуващия го парламент.

Възниква логични въпрос: Кой всъщност руши парламентарната държава!? Дали президентът, който изпълнява своите задължения в рамките на Конституцията и реализира обещанията си пред хората? Или партиите, неспособни да водят елементарен диалог, да формират работещо правителство, да отстояват националния интерес.

И кой е факторът на стабилност в тази ситуация? Партиите, затънали в скандали, и партийните лидери, чийто изборен резултат при 40% активност е в порядъка на 3% до 10% от обществото. Или държавният глава, имащ легитимност в резултат на общонационален мажоритарен вот?

А кой е по-адекватен в тази ситуация? Парламентът, овъртолен в скандали, в език на омразата и взаимни обвинения, но обединен не в “името на народа”, а в ястребската русофобия и оръжейната помощ за Украйна, във връщането на хартиената бюлетина… Или служебният кабинет, който решава реалните проблеми на българина – инфлацията, доставките на газ, осигуряването на социалните плащания и енергийните помощи, грижата за хората с увреждания, пресичането на каналджийските схеми за трафик на мигранти…

Задава се и въпросът „Кой кого бил създал?“.
Президентът Румен Радев получи на два пъти категоричен национален мажоритарен вот от българските избиратели. Той бе предложен и подкрепен от БСП през 2016 г., но това не го прави „крепостен“ на Корнелия Нинова и нейните капризи. Още повече, че през 2016 г. президентът Радев имаше 2 млн. гласа, а БСП на последвалите парламентарни избори – малко под 1 млн., при това голяма част от тях бяха резултат от „Ефекта Радев“. За втори мандат президентът Радев бе подкрепен от 1, 5 млн. българи, а БСП, чието ръководство водеше неприкрита война с държавния глава – от едва 265 хил. и бе четвърта (днес вече е пета) политическа сила. Но въпреки Нинова, 98% от социалистите подкрепиха Румен Радев и днес продължават да го припознават като своя президент, въпреки ежедневните атаки, идващи от „Позитано“.

Дами и господа политици, тайни и явни съветници, не прехвърляйте проблемите от болната глава на здравата, не обвинявайте космоса за падането на „кривата ракета“, не режете клона, на който седите, не търсете под вола теле…
Поне веднъж бъдете на висотата на своята мисия и отговорност и отговорете честно: “От чие име и в чия полза искате да управлявате България?” Може би тогава избирателите ще ви повярват.

Проф. Светлана Шаренкова

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар