На първо четене НС реши: Битовите потребители на ток излизат на свободния пазар от 2026 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С 98 гласа “за”, 49 “против” и нито един “въздържал се” Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, внесени от Министерския съвет. В подкрепа на измененията гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС. Срещу законопроекта бяха от “Възраждане”, “БСП за България” и “Има такъв народ”, които изразиха опасения от повишаване на сметките за ток за бита.

Основната промяна в закона е свързана с въвеждането на пълна либерализация на пазара едро на електрическа енергия до края на 2023 г. Битовите потребители обаче ще останат на регулирания пазар до 2026 г. Категорично битовите клиенти са защитени, като крайните снабдители и търговци ще ги снабдяват с електрическа енергия по регулирани цени при осигурени компенсации”, заяви министърът на енергетиката Румен Радев в началото на дебата. По думите му с този законопроект се наваксва голямото закъснение по ангажимента за либерализиране на пазара на едро и транспонирането на европейски директиви. В същото време се постигат заложените с Националния план за възстановяване и устойчивост реформи и се обезпечава европейското финансиране. 


Според министъра се прави и съществена стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще позволят на гражданите да се сдружават, заедно да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъкът да бъде продаван.

С измененията се прекратява ролята на обществения доставчик на “Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти и последните да не са задължени да сменят своя доставчик.

По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за купуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Либерализацията на пазара на дребно на електрическа енергия е съобразена с решение на Народното събрание от ноември 2022 г., според което битовите крайни клиенти на електрическа енергия остават на регулирания пазар до 31 декември 2025 г., след което се осигурява постепенно пълно дерегулиране на цените на дребно за домакинствата, успоредно с пълната възможност за смяна на доставчика.

Законопроектът предвижда и въвеждането на дефиниция за енергийна бедност. Според министър Радев това е другото съществено изменение. Той обясни, че дефинициите и критериите за енергийна бедност и националното определение за уязвими клиенти са изготвени в широк дискусионен формат с участието на заинтересованите страни. 

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС подчерта, цитирана от БТА, че със законопроекта се иска либерализация на енергийния пазар на едро. “Никой не иска да изведем битовите потребители на свободния пазар”, каза тя. Петкова обаче отбеляза, че в законопроекта има доста разпоредби, свързани с битовите потребители, които изискват сериозна преработка. Нямаме готовност да приложим този либерализиран пазар на дребно. Българският потребител трябва да остане на регулиран пазар и да либерализираме пазара на едро”, категорична бе тя. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар