На старта на кампанията: Партиите омекват за коалиционно правителство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-малко от седмица преди началото на предизборната кампания партийни лидери и функционери декларират, че са готови след парламентарните избори да се споразумеят, за да съставят коалиционно правителство, пише „24 часа“.

По-рано през седмицата лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че предлагат предизборно споразумение за коалиция с „Демократична България“ и

„Изправи се БГ“, а се надяват „Има такъв народ“ да понамалят егото си и с тях също да се получат ползотворни разговори. Така даде тон на останалите партии да обявяват намеренията си.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за повече разум след вота, в този число и Слави Трифонов, лидера на „Има такъв народ“. „Половин милиард лева в тази криза се изхарчиха за избори, българи“, припомни той. Риторично попита защо в Германия не отиват на нови избори, а преговарят за коалиция.

Ще направим всичко възможно да има кабинет, обеща Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Той посочи кой са естествените им партньори: „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ“. Зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев също декларира, че ще са диалогични. И се надяват т.нар. партии на протеста този път да бъдат готови за повече диалог. Вълчев отхвърли като партньори партиите на статуквото, но допусна сътрудничество с БСП.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че ще има коалиции, внимателно и предварително разписани. Те няма да приемат сътрудничество с ГЕРБ и ДПС. За БСП сме си поставили червена линия, че няма да подкрепим правителство с техен мандат, но за големите реформи могат да се структурират някакви отношения, обясни Иванов.

Другият съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов изглежда по-сговорчиво настроен. „Да се коалираме с БСП е сложна тема. В интерес на държавата сме готови да участваме в мнозинство с тях, но е важно с мандата на коя партия, с каква програма и какъв състав на правителството“, каза Атанасов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е категорична, че не биха говорили само с ГЕРБ и ДПС. Компромиси са допустими, в сегашната ситуация интересът на хора е на първо място, партийният – на второ, смята тя.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар