На този ден загива първият космонавт Юрий Гагарин

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 27 март 1968 г. съветският космонавт Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса, загива при самолетна катастрофа.

Той е роден през 1934 г. в Клушино, недалеч от град Гжатск, който впоследствие е преименуван на Гагарин. През 1955 г. постъпва във военната академия в Оренбург и там е обучен за военен пилот.

Първото му назначение е в база на ВВС в района на Мурманск, край границата с Норвегия, където лошите метеорологични условия правят полетите особено трудни. През 1960 г. е подбран заедно с още 20 пилоти, за да бъде обучен за космонавт.

На последната права на подбора остават само Гагарин и Герман Титов, които показват отлични тестови данни, а и като физическа структура са подходящи за малката капсула на “Восток”. На 12 април 1961 г. Гагарин полита в Космоса. След връщането си на Земята той се превръща в най-известния човек в СССР, като обикаля света, за да пропагандира успеха си. Славата обаче не му понася и според някои данни той се пропива. През октомври дори се контузва тежко по време на любовно-пиянски уикенд в Крим. В средата на 60-те Гагарин все пак се връща към пилотските занимания, но повече не полита в Космоса.

През март 1968 г. той загива при катастрофа с тренировъчен самолет МиГ-15 УТИ заедно с придружаващия го инструктор. Причината за нея остава неясна и до днес. Според една от версиите самолетът е паднал поради турбуленции, предизвикани от летящ наблизо прехващач СУ-11. Друга пък лансира идеята, че кабината се е разхерметизирала.

Степан Дадурян

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар