На фокус Политика Свят Култура и общество Икономика Интервюта Коментари Видео Още ТАСС: ДНР все още не е получила отговор от София на нота за българските моряци ТАСС: ДНР все още не е получила отговор от София на нота за българските моряци

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От Министерството на външните работи на Донецката народна република (ДНР) заявиха, че не са получили отговор от България на нота за българските моряци. Както съобщи ръководителят на ведомството Наталия Никонорова, София знае, че моряците са спасени и могат да бъдат прибрани, предаде ТАСС.

Министерството на външните работи на Донецката народна република се обърна към българското посолство с нота, че българските моряци от кораба „Царевна“ са спасени и могат да бъдат изпратени у дома, но не получи отговор. Това съобщи министърът на външните работи на ДНР Наталия Никонорова пред телевизия „Русия-24“.

„Официално се обърнахме към българското посолство с официално писмо, с нота, и освен това се обадихме в българското Министерство на външните работи, за да съобщим, че моряците са спасени, евакуирани, че могат да бъдат прибрани. (…) Но в крайна сметка не сме получили никакъв отговор, а самите моряци и досега не са получили никакъв отговор“, каза тя.

Никонорова нарече действията на българските власти демонстрация на русофобска политика. Тя добави, че се създават фейкове, че уж украински бойци не са превземали кораба „Царевна“, както и че съдбата на българските моряци сега не е известна. Според ръководителя на външното министерство моряците сега живеят в хотел в Донецк в комфортни условия, осигурена им е храна, но не знаят как да се приберат.

Украинските бойци от нацбатальона „Азов“ държаха кораби, включително чуждестранни, в пристанището на Мариупол. На 11 април Народната милиция на ДНР и руските въоръжени сили евакуираха 47 членове на екипажа, включително граждани на Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна. След това беше съобщено за освобождаването на екипажа на превзетия от украинските сили за сигурност товарен кораб „Царевна“, сред които има 14 граждани на България и един на Украйна.

На 13 април говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че търговското пристанище Мариупол е напълно освободено и всички заложници, държани от „Азов“ на кораби в пристанището, са освободени. Официалните български власти обещават да разкажат подробности за операцията по спасяването на моряците след завръщането им в родината, добавя ТАСС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар