На фона на взривоопасно напрежение Вашингтон и Москва ще преговарят на 10 януари

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашингтон и Москва ще проведат преговори за Украйна и по въпросите на сигурността на 10 януари, заяви Белият дом, предаде Франс прес.

На преговорите се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с контрола върху ядрените оръжия.

„Съединените щати искат да водят диалог с Русия“, заяви говорител на американския национален съвет по въпросите на националната сигурност.

Преговори между Русия и НАТО може да има на 12 януари, а на 13 януари може да има преговори между Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, изтъкна говорителят.

Каква е ситуацията на „студения фронт“

Русия иска да спре разширяването на НАТО на изток и да предотврати пълноправното членство на Украйна в организацията, което Москва възприема като заплаха, отбелязва ДПА.

Вашингтон уверява, че в разговорите с Москва няма да бъде взето никакво решение, без да има допитване до съюзниците и до Украйна.

От седмици Западът е обезпокоен от информации, че Русия е струпала десетки хиляди военни в райони недалеч от Украйна.

В събота руското министерство на отбраната обяви, че над 10 000 военни ще се върнат в техните бази, след като са участвали във военни маневри. Ведомството не съобщи колко от тях са били на границата с Украйна.

Предупрежденията на Москва

Руското министерство на отбраната междувременно предупреди западни военни аташета за опасностите, свързани с евентуален въоръжен конфликт между Русия и НАТО, като се вземе предвид неотдавнашното напрежение помежду им заради Украйна, предаде ДПА.

„Неотдавна aлиансът прибегна до директни провокации, които представляват висок риск за ескалация във въоръжен сблъсък“, заяви руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин пред дипломати в Москва.

Министерството публикува запис, на който Фомин критикува НАТО пред военни представители, включително служители на 14 страни от НАТО. Заместник-министърът обвини НАТО в голямо увеличаване на военната дейност през последните години.

Фомин повтори отново искането на Москва НАТО да предостави гаранции за сигурността й и за край на разширяването на алианса на изток. Той отправи отново и предупреждение да не се позволява на Украйна да се присъедини към пакта.

Руският президент Владимир Путин предупреди неотдавна за възможни последствия, ако НАТО се приближи още повече до Русия, припомня ДПА. Кремъл и руското външно министерство се надяват да водят диалог по този въпрос с алианса през следващата 2022 година.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар