На фона на нестихващи протести: Френският кабинет оцеля при 2 вота на недоверие (видео)

На фона на нестихващи протести: Френският кабинет оцеля при 2 вота на недоверие (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството на френския президент Еманюел Макрон, с министър-председател Елизабет Борн, оцеля и при двата вота на недоверие в Националното събрание (долната камара на френския парламент), предложени от депутати, които се противопоставиха на опитите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Депутатите в Националното събрание гласуваха днес против двата вота на недоверие – единият, внесен от крайнодясната партия “Национален сбор”, а другият, потенциално по-опасен за правителството – от малка центристка група, която събра подкрепата на левицата.Първият вот на недоверие, внесен от центристите, събра 278 гласа “за”, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството. 


По-късно бе отхвърлен и вторият вот на недоверие, поискан от депутатите на Марин Льо Пен и нейната формация “Национален сбор”. Вотът на крайната десница събра едва 94 гласа “за”. Опозиционните групи във френския сенат разполагаха общо с 298 гласа.

С днешното отхвърляне и на двата вота на недоверие законът за пенсионната реформа може да се смята за приет, отбелязва АП. 

Процедурата бе обявена, след като в края на миналата седмица правителството заобиколи законодателния орган, за да прокара спорната си пенсионна реформа.

Дотук се стигна, след като правителството прокара пенсионната реформа без гласуване в долната камара на парламента. Франция беше обхваната от безредици заради повишаването на пенсионната възраст.

Изключително разпалени дебати предшестваха гласуването на двете внесени предложения за вот на недоверие. 


Снимка: БТА

Според проучванията близо 70% от французите не подкрепят пенсионната реформа и настояват за оставката на кабинета на премиера Елизабет Борн, която обаче запази поста си.


Спорната реформа на пенсионната система във Франция бе прокарана без вот и с механизъм, заложен във френската конституция, в долната камара на френския парламент – Националното събрание, в четвъртък и това незабавно породи две искания за вот на недоверие на френското правителство.

До вота се стигна след почти двумесечна сага в парламента, свързана с дебатирането на спорния законопроект за пенсионната реформа.

Паралелно с това Франция бе обхваната от вълна от протести и стачки. Досега имаше и осем дни на всеобща мобилизация срещу реформата. А откакто тя бе прокарана без вот в долната парламентарна камара, вечерните демонстрации в Париж и на други места в страната, прерастващи в насилие, не секват.

Най-противоречивата мярка в новия законопроект е вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години, с която французите не са съгласни.

Стачкуват работещите във въздушния и железопътния транспорт, спряха работа и големите рафинерии. Париж продължава да е заринат в отпадъци заради протеста на сметопочистващите фирми. А парижани отново са по улиците и след неуспешния вот на недоверие.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар