На фона на нестихващи протести: 9 гласа спасиха френското правителство (видео)

На фона на нестихващи протести: 9 гласа спасиха френското правителство (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството на френския президент Еманюел Макрон, с министър-председател Елизабет Борн, оцеля в първия вот на недоверие, гласуван в Националното събрание – долната камара на френския парламент), предаде Ройтерс.

Общо 278 депутати гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството, информира БТА.Процедурата бе обявена, след като в края на миналата седмица правителството заобиколи законодателния орган, за да прокара спорната си пенсионна реформа.


Дотук се стигна, след като правителството прокара пенсионната реформа без гласуване в долната камара на парламента. Франция беше обхваната от безредици заради повишаването на пенсионната възраст.

Изключително разпалени дебати предшестваха гласуването на двете внесени предложения за вот на недоверие. 

Според проучванията близо 70% от французите не подкрепят пенсионната реформа и настояват за оставката на кабинета на премиера Елизабет Борн, която обаче запази поста си.


Спорната реформа на пенсионната система във Франция бе прокарана без вот и с механизъм, заложен във френската конституция, в долната камара на френския парламент – Националното събрание, в четвъртък и това незабавно породи две искания за вот на недоверие на френското правителство.

До вота се стигна след почти двумесечна сага в парламента, свързана с дебатирането на спорния законопроект за пенсионната реформа.

Паралелно с това Франция бе обхваната от вълна от протести и стачки. Досега имаше и осем дни на всеобща мобилизация срещу реформата. А откакто тя бе прокарана без вот в долната парламентарна камара, вечерните демонстрации в Париж и на други места в страната, прерастващи в насилие, не секват.

Най-противоречивата мярка в новия законопроект е вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години, с която французите не са съгласни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар