На фона на протести над в 200 града: Макрон се отказа от увеличаване на пенсионната възраст

На фона на протести над в 200 града: Макрон се отказа от увеличаване на пенсионната възраст

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години в законопроекта за бюджета догодина, отхвърляйки по този начин своята идея, която разгневи профсъюзите и раздели неговия центристки съюз, съобщава „Файненшъл таймс“.

Ходът показва как Макрон е принуден да се бори с доста по-силна опозиция през втория си управленски мандат, след като партията му загуби мнозинството си в парламента през юни.Крайно дясната партия на Марин льо Пен и левият алианс, воден от Жан-Люк Меланшон, са против повишаването на възрастта за пенсиониране, така че Макрон ще трябва да намери съюзници в центъра, ако иска тази реформа да мине, пише БНР.


Премиерът Елизабет Борн каза по-рано в четвъртък пред Франс Прес, че правителството ще започне преговори с профсъюзи, работодатели и други политически партии с оглед на приемането на закона през следващите месеци.

Като цяло правителството все още иска да повиши възрастта за пенсиониране на 65 от настоящите 62 години, което беше едно от предизборните обещания на Макрон, смятано от него за ключово за подобряване на публичните финанси на Франция. „Ние избрахме диалога и консултациите“, каза Борн.

Отстъплението от тази идея идва в момент, когато твърдолевият профсъюз CGT провежда Ден на национална стачка в четвъртък, за да протестира срещу пенсионната реформа и да призовава за по-високи заплати на фона на кризата с разходите за живот.

Французите излязоха на общонационален протест срещу плана за пенсионна реформа и ниските заплати

Стачката частично парализира транспорта.

Три от четири френски профсъюза призоваха за стачка днес и в най-малко 200 града на Франция се проведоха мащабни демонстрации.

В Париж шествието на държавни служители потегли следобед с известно закъснение към площад „Бастилия“. Протестиращите настояват за повишение на минималната работна заплата до 2000 евро и за отмяна на пенсионната реформа, обявена от президента Макрон. Стачката се отразява най-вече на жп транспорта, затворени беше и Айфеловата кула, стачкуват и над 10% от учителите.

„Вместо да играе политически игри, Макрон трябва да послуша французите, които са масово против тази реформа“ – заяви пред медиите един от основните синдикални лидери Филип Мартинез.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар