На фона на руини в Харков: Зеленски покани Байдън и Си Цзинпин на форума за мир в Швейцария (видео)

На фона на руини в Харков: Зеленски покани Байдън и Си Цзинпин на форума за мир в Швейцария (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Володимир Зеленски днес се обърна към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин да участват в неговата среща на върха за мир, предаде Ройтерс.

Украйна се надява да привлече възможно най-много държави на водените от Киев преговори в Швейцария следващия месец, насочени към обединяване на световното обществено мнение върху това как да се спре войната и да се окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.

Зеленски говори в англоезично видео, записано в североизточния град Харков, в овъглените останки на печатница, която беше разрушена в четвъртък при руски ракетен удар.

“Близо до нашата граница Руската федерация събира друга група войски и се готви да направи опит за настъпателни действия на 90 км от Харков на северозапад”, казва Зеленски.

“Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на животи, унищожаването на градове и села, разделянето на народите и заличаването на националните граници чрез война. За тях е удоволствие да изгарят”, казва  Зеленски нъв видеото, в което има и кадри от дрон от Бахмут, Авдеевка, Въгледар.

“Няма нация, която да може да спре такава война само със собствените си усилия.”

“Сега съм в Харков. Това е град в източна Украйна и, за съжаление, много близо до руската граница. Какво означава това за Харков? Трета година на постоянен терор. Повече от милион души в този град. И всяка нощ, всеки ден руската армия обстрелва града. Най-вече с ракетите С-300. Това са ракети за противовъздушна отбрана, които се използват от Русия, за да тероризират земята. Сега в Харков няма нито един квартал на града и нито една улица, която да не страда от тази постоянно издевателство.”

Зеленски допълва и че Русия е добавила и удари с управляеми бомби, руската авиация се приближава до границата и изстрелва тези бомби точно срещу града.

“Това е оръжие за безразборно унищожение”, посочва Зеленски и припомня, че под такъв терор са и стотици други украински градове и села. “Някои от тях, където някога е кипял живот, сега просто са изпепелени. Изгорената празнота е най-ужасната последица от войната. Война, която ние в Украйна не искахме. И която не сме провокирали. И в която Украйна се защитава от опита на Русия да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност. И светът го вижда”

След това Зеленски кани световните лидери, поименно американския президент Байдън и китайския президент Си, на срещата на върха, организирана съвместно с Швейцария и посветена на търсенето на мир.

“Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир – президента Байдън, лидер на Съединените щати, и към президента Си, лидер на Китай”, каза Зеленски.

“Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира – на истински мир, а не просто пауза между ударите.

Зеленски добави, че срещата на върха ще “покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната”. По думите му на форума ще присъстват повече от 80 държави. Но не беше ясно дали Байдън ще бъде там, както и Пекин, който поддържа тесни връзки с Москва, не е казал дали ще присъства.

В своя мирен план Киев призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници на страната.

Москва не смята това за възможно.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар