На хора без диплома, но с опит да се признават способности. Подкрепяте ли?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Защо денят започва така?

Около 58 хиляди деца от четвърти клас ще се явят на външното оценяване по български език и литература. Очаква се да покажат творческо мислене.



Погребалният агент от село Клисура се изправя пред съда, прокуратурата ще поиска постоянен арест.






На „Ролан Гарос“ Григор Димитров победи Борна Чорич от Хърватия, без да загуби сет.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Anchor – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

А какво ще кажете за това?

С новия Закон за насърчаване на заетостта България ще се опита да вкара на пазара на труда част от онези 900 хил. българи, които официално нито учат, нито работят и не са регистрирани в бюрата по труда. Предвижда се хората без диплома за дадена специалност, но с реален опит, да получат признаване на способностите си през валидиране.

„Ако имаме човек на 22 г., който е напуснал училище на 16 г., защото е трябвало да гледа болен родител. Това е човек, който най-вероятно е придобил умения за болногледач. Вместо да го връщаме в 9 клас и да го караме да учи нещо, което той няма да направи, по-скоро предлагаме да бъдат валидирани неговите съществуващи умения, да се зачете, че има професия болногледач, за да може веднага да бъде нает чрез бюрата по труда“, обяснява пред „24 часа“ бившият социален министър Деница Сачева, която е сред вносителите на законопроекта.

Целта е хората с придобити умения максимално бързо да бъдат приобщени към пазара на труда. Валидирането на уменията ще става през изпит, тестове и прилагане на уменията в практическа среда. Законът беше приет със 146 гласа „за“, без „против“, 11 депутати от „Възраждане“ се въздържаха.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...







There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар