Неандерталците са изчезнали по-отдавна, отколкото се предполагаше досега

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От направени нови изследвания в белгийски пещери става видно, че неандерталците са изчезнали от лицето на Земята по-отдавна, отколкото се предполагаше досега, предава Франс прес.

Според предишни датировки с радиовъглерод от човешки останки от пещерата Спи в Белгия, открити още през 19-и век, те са били на 24 хиляди години. Но според най-ново проучване, осъществено от международен интердисциплинарен екип, находките са били на възраст 44 200 – 40 600 години.

Учени от Белгия, Великобритания и Германия разработили нов метод за подготовка на образците. Това позволило да бъде избегнато каквото и да било външно замърсяване. Така по думите на един от авторите на проучването, Тибо Девиз от университета в Оксфорд, изчезването на неандерталците от източната част на Европа е станало много по-рано, отколкото се считаше досега.

Определянето на точния период, в който тези наши роднини са изчезнали ще даде на учените по-съществени индикации защо това се е случило и как са отстъпили своето място на Хомо сапиенса.

Новият метод също се основава на радиовъглеродния анализ, но подобрява начина, по който са обработвани образците за изследване. Учените насочили своето внимание върху молекулите на аминокиселините, които влизат в състава на колагена на намерените кости. По този начин се избягва всякакво външно замърсяване. Екипът датирал останките и от два други белгийски обекта с останки от неандерталци – във Фон дьо форе и в Анжи . Получените резултати били сходни с първия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар