Небезня

Небензя: Пленените украински военни признаха, че имат заповед да стрелят по цивилни

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пленените украински войници признаха, че им е наредено да стрелят по цивилни и да не вземат в плен руски войници. Това заяви в сряда постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за защита на цивилното население в конфликтни ситуации, съобщава ТАСС.

„Отделно искам да обърна внимание на изтезанията и издевателствата от страна на украинските националисти и въоръжените сили на Украйна над руски военнопленници. Има множество признания на пленени войници от въоръжените сили на Украйна, че са имали заповед да стрелят по цивилни и да не вземат руски военни в плен“, каза той.

В същото време Небензя посочи, че руските военнослужещи се отнасят по съвсем различен начин към украинските затворници. „От своя страна, за руските въоръжени сили хуманното отношение към военнопленниците е норма“, каза той. „Потвърждение за това е отношението към наскоро предалите се войници от въоръжените сили на Украйна и украинските националисти от скандално известния полк „Азов“, който напусна завода „Азовстал“. Както е извествн, 2439 души от различни украински части се предадоха. Проявено е уважително отношение към всички военнослужещи и техните командири, а на ранените е оказана медицинска помощ. Това се потвърждава от тях самите и техните близки, с които им се дава възможност да общуват. При това говорим за онези бойци, които са се изцапали с най-тежките военни престъпления“.

Всички украински военни, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред закона, добави руският представител в ООН, това е само въпрос на време. „Специалната операция ясно подчерта колко цинични и престъпни могат да бъдат действията на представителите на киевските власти, техните въоръжени сили и особено националистически формирования“, каза той. „Руската страна и авторитетни НПО внимателно записват престъпленията в Киев. Въпросът за отговорността е само въпрос на време.“

Дипломатът отбеляза също, че американски гаубици се използват от Украйна за обстрел на мирни градове в Донбас. „САЩ и техните съюзници не само си затварят очите за престъпленията на Киев срещу цивилни, но са и съучастници в убийството на цивилни. Обстрелът на цивилни градове в Донбас се извършва с гаубици, доставени от Вашингтон“, каза Небензя, добавя ТАСС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар