Невиждана наглост на колонизаторите: САЩ ни забраниха да ползваме Хуауей

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите да не ползват продукти на най-голямата телекомуникационна компания в света Хуауей поиска държавният секретар на САЩ Марк Помпео, до неотдавна шеф на ЦРУ.

Китайският гигант е трън в очите на Вашингтон още от 2017 г., когато стана първата фирма в света, успяла да бъде планетарен лидер без да продава на щатския пазар.

Въпреки натиска, тя ударжа позицията и през 2018 г. А според публикации на Ню Йорк Таймс и Файненшъл Таймс основната болка на американските служби е, че китайците са много напред с 5G – новото поколение технологии. Досега те бяха просто производител на техника и потребител на програмни продукти. Вече са световен лидер и в това отношение.
Държавният секретар на САЩ предупреди от унгарската столица, където другата му основна цел е да спре Турски поток и преминаването му през България, Сърбия и Унгария до Австрия: „Съюзниците да не използват оборудване на китайската Хуауей (Huawei), защото това ще затрудни партньорските ни отношения”.  Той добави: “Държим да им посочим възможностите и рисковете от използването на такова оборудване”. Всъщност, всички смартфони са средства за проследяване, видео- и фонозапис и локализация, също като телекрановете от великата книга за тоталитаризма 1984, откъдето идва и идеята за Биг Брадър – Големия брат.
Вашингтон е притеснен от растящото глобално влияние на най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и в частност мощното му навлизане в Унгария и Полша. В България това е доставчикът на оборудване за БТК – Виваком. Тя спечели през 2004 г. търг за това със 7 кандидати. Стотици хиляди българи използват апарати от марката, която би по продажби създателя на смартфона Епъл м.г. Ръстът й в България е 300% за първите 5 месеца на 2018 г. спрямо същите на 2017 г., от когато са последните данни. В Унгария обслужва 70% от населението.
Компанията категорично отхвърля подозрения и обвинения в шпионаж. Както сме писали, тя вече на 2 пъти доказа това и в съда.
Вчера стана ясно от думите на Хелге Браун – началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел, че Германия е против американското искане Европа да спре Хуауей. Тя е съгласувала позиция с министрите на външните и вътрешните работи, икономиката, финансите и инфраструктурата, с която да не се стига до

изключване на Huawei Technologies от поръчките за изграждане на 5G мрежи в страната. Не е тайна, че американското разузнаване подслушваше и следеше самата Меркел чрез щатския й смартфон и тя изглежда не е забравила това.
Италианският министър на промишлеността опроверга публикация, според която страната ще забрани достъп до конкурсите за 5G на китайските Huawei и ZTE Corp.

Преди две седмици Huawei бе изключена от поръчка за интернет портал на данъчните власти на Чехия. Словашкият премиер Пелегрини каза през януари, че не смята китайската компания за заплаха и предупреди политиците “да внимават да не се превърнат в инструмент в търговска война между конкуренти”.
Будапеща, от своя страна, обвинява Западна Европа в лицемерие в енергийните отношения с Русия и призовава Вашингтон да помогне в разнообразяването на източниците като убеди компанията ExxonMobil да започне добив на газ срещу румънския бряг на Черно море. Което вероятно е маневра на Орбан, за да маскира участието си в Турски поток. Без него, както многократно писа 19 минути, европейската част на тръбата през нас става безсмислена, тъй като потреблението на България и Сърбия няма и 6 млрд.куб.м, разделени по равно, а досега само за Турция през нас минаваха 13 млрд. плюс нашите 3. Което пък значи намаляване с над 4 пъти на транзитните ни такси и фалит за Булгартрансгаз, Булгаргаз и Топлофикациите.
Файненшъл таймс пише, че САЩ са започнали дипломатическа кампания за ограничаване амбициите на Пекин в Централна Европа и предупрежденията за Huawei са само част от нея. Работата е трудна, защото китайците инвестират милиарди, а американците само сплашват. Проблем според САЩ създавала групата 16+1 между Китай и страните от района, чийто последен домакин беше София, в която се обсъждат и големи инфраструктурни проекти. Майк Помпео заяви също, че САЩ не бива да позволяват президентът Путин “да вбива клин между приятели и в единството на НАТО”. „Би трябвало да сме по-ангажирани с района”, цитира го Ройтерс.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар