Неврохирурзи изправиха на крака пострадалите край Сопот английски парапланеристи

Неврохирурзи изправиха на крака пострадалите край Сопот английски парапланеристи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неврохирурзи в УМБАЛ “Свети Георги” изправиха на крака пострадалите край Сопот английски парапланеристи, заради които бяха вдигнати накрак военннослужещите от Военновъздушните ни сили. Това съобщават от лечебното заведение, като отбелязват, че двамата граждани напускат болницата и ще се връщат в родината си.

 “Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Свети Георги”, които ни вдигнаха отново на крака”, казват парапланеристите.52-годишният Бенджамин и 68-годишният Ричард идват в България, за да се спуснат с парапланер. Не са заедно, дори не се познават, но съдбата има свои планове и в един и същи ден, с разлика от два часа, двамата падат и се нараняват тежко.


След подаден сигнал са качени на хеликоптер “Кугър” от авиобазата в Крумово и докарани в най-голямото Спешно отделение за Южна България – на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив.

Екипът е предупреден и е в готовност – чака отвън пострадалите, за да се погрижи максимално бързо за тях, обясняват от болницата.

Още на следващия ден те са оперирани от водещия неврохирург д-р Борислав Калнев в екип с д-р Георги Божилов, които разказаха повече за това в какво състояние са пристигнали и каква интервенция е извършена.

“И двамата са паднали лошо, а за единия имаше опасност за живота. Ричард бе с два счупени прешлена, а Бенджамин – с един, но неговото състояние бе по-тежко, защото имаше опасност от засягане на гръбначния мозък. Хирургическата му интервенция продължи 3 часа. Опериран е с наложена стабилизация, която ще бъде свалена след около година след контролен скенер.

Ричард беше подходящ за вертебро пластика, която премина успешно. След операцията е напълно възстановен, без оплаквания, без затруднения. Сега вече и двамата са на крака, което е най-важното”, увери д-р Калнев.

Рано сутринта Ричард е изписан, но в стая 112 намираме Бенджамин в добро настроение, който посрещна лекаря си с “Hello, dr. Be”. Нарича го д-р Би, тъй като му е трудно да каже Борислав.

“Не се изплаших, защото нямаше време за това. Дори болката усетих по-късно. Щастлив съм, че попаднах точно на тези доктори, защото те са много добри. Реагираха много бързо, което е похвално. Операциите ни бяха успешни. Свършиха чудесна работа и благодарение на това ние можем да се приберем у дома”, споделя Бенджамин.

Разбрахме, че Бени живее в Хемпшир със съпругата си. Има две деца -момче на 25 години и момиче на 22 години, което вчера е имало рожден ден. Семейството много се тревожи, заради инцидента, но този уикенд той лети за Англия, заявяват още от лечебното заведение.

Бенджамин е служил 29 години в армията на Кралските военновъздушни сили, работил е с хеликоптери, но от няколко години се занимава с финанси и HR. Продължава да лети, с парапланер се спуска от 9 години, това е третият път, в който идва в България. Този инцидент не го е изплашил и в момента, в който се възстанови, отново ще бъде в полет.

Бенджамин и Ричард никога не са се срещали преди, но вече са приятели. Бени се възхищава на Ричард, който е на 68 години, пенсиониран, но е с толкова много енергия, че продължава да работи в IT сферата и да се впуска в екстремни преживявания.

“Той е от Дорсет, но ще продължим да се виждаме и да летим заедно, благодарение на медицинските грижи в Пловдив”, каза Бени.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар