Невъзможно е на практика в България да са направени 7442 теста за коронавирус

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Невъзможно е на практика в България да са направени 7442 теста за коронавирус, колкото бяха обявени в петък от здравния министър по една много проста причина. Собственото му министерство се довери само на 36 лаборатории в цялата страна. Защо точно те, а не други – определилият ги министър Ананиев – преди здравен, сега финансов, не казва. От които и не всички са на линия – например единствената в Добрич обяви, че няма кой да прави ПиСиАр-тестовете. И не е единствена.

Дори всички да бяха на линия и да имаха равно натоварване, а не софийските да бяха 3 пъти по-натоварени, за да се направят общо 7442 теста, значи всяка да е направила 206 на ден. Което е невъзможно. Една от най-реномираните лаборатории например представлява една стаичка. В нея няма как да се приема повече от един човек едновременно. Процедурата по даването отнема средно около 5 минути. Не знаем колко вътрешно отнема на лаборантите получаването на тампона – позитивен или негативен.

Дори машина, а не жив човек да правеше тестовете, при 8-часов работен ден, максималното количество проби, които би могъл да вземе е 84

При 12-часов, какъвто нямаме, биха били 144. Но оттам до 206, каквито се падаха онзи ден на лаборатория, са 50% нагоре. И то без секунда почивка, без страничен разговор, без спешно позвъняване по телефона – сиреч, нереална ситуация.
Да приемем, че със същия темп се дават резултатите, а това отнема всъщност много повече време, защото освен да се получат, те трябва да се вкарат в единната система и да се издаде документ на тествания.

Съмнението в данните обаче става съвсем основателно, когато се обърнем към прост научен факт, изнесен от консултанта Илиян Василев: „Да започнем с това, че у нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 – не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест. Този е стандартът за лабораториите в ЕС. България е единствената страна в ЕС без акредитиращ орган, съответно без нито една акредитирана лаборатория. В Гърция има две, едната в Солун. В Румъния има три. Резултатите им се признават в целия свят, резултатите от нашите лаборатории изискват допълнителна референция на акредитирана лаборатория. Така резултатите на Рамос се валидират в акредитирана лаборатория в Солун и се преиздават от тяхно име за да важат в ЕС.

Защо броят на ПиСиАр тестовете не надвишава 7000 хиляди на ден, и колко са достоверни те?

Да започнем, че след като няма акредитирани лаборатории по ИСО стандарта, имаш труден достъп до най-новата високопроизводителна и надеждна техника. Няма реактиви, пък и ни ги продават по скъпо. В ЕС има два най-разпространени типа нови машини COBAS 6800 и другата COBAS 8800 с висока производителност, но и те биха се затруднили да постигнат този броя на изследвания, ако се правят както трябва по ИСО стандарта.
Но такива модерни машини у нас няма, пак заради липсата на акредитация. У нас всички е мануално, а няма автоматично зареждане, извличане и т.н. което рязко намалява броя на възможните тестове.

Максималният капацитет на достоверни проби у нас е 2-3000 хиляди теста, без значение дали първични, вторични или третични. Самата процедура е най-малко 4 часа. Което означава, че някой манипулира данните и то яко. И тук се връщаме на заразата при овцете и козите, където се правеха масови тестове, вземаха се едни пари и се убиха хиляди животни (б.р. накрая се оказа, че зараза изобщо не е имало след европейските изследвания по темата).
Именно защото у нас машините в лабораториите предполагат много ръчна работа и бавят процеса и китовете са обикновено по 12 теста. Сметнете броя на машините у нас, задължителното време за обработване на тест, ако изобщо бяха акредитирани нашите лаборатории по ИСО стандарта и ще видите че се лъже на едро. И си отговорете

защо у нас правителството, МЗ и БАБХ, умишлено блокират създаването на акредитиращ орган,

който да удостоверява спазването на европейските стандарите по ИСО 15189. Защото там няма мърдане, а сега всичко е на ръчно управление за целесъобразност.
И защото всячески се опитаха да блокират създаването и действието на независимата мрежа на лабораториите която да публикува своите резултати без намесата на РЗИ и МЗ. Игра за един милион лева на ден и за много повече в последващите пари около диагностиката и лечението на коронавируса и най-вече свърхголямата игра за контрола върху властта и страха”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар