Неграмотността е навсякъде, а липсва официален онлайн правописен речник на българския език – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интернет пространството липсва официален правописен речник на българския език, предупреждават специалисти от платформата “Как се пише” в навечерието на Деня на будителите, 1 ноември.

Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен за съществуването на интернет, пишат те.Много ми липсва силен авторитет зад българския език, заяви пред БНР д-р Павлина Върбанова – създател на платформата “Как се пише”.


“Толкова много години минаха от издаването на последния официален правописен речник през 2012 г. Липсват лица, гласове от официалните институции, които са призвани да се грижат за българския език и да определят неговата нормативност, които да ни казват на всички нас какво е правилно към днешна дата, как ние да продължаваме да бъдем грамотни и да се развиваме и това нещо да се популяризира и да стига до хората. Грамотността е двупосочен процес”, коментира тя.

По думите й интернет дава възможност официалният правопис да бъде непрекъснато обновяван и допълван. Не е добре обаче основни правила да се променят всяка година, допълни д-р Върбанова. Тя обясни, че тревогата й не е за това, че последният правописен речник е от преди повече от 10 години, а за това, че го няма онлайн.

Неграмотността е много широко понятие и ние я виждаме на всички равнища и в много области, отбеляза Доротея Николова, учител по български език.

“В политическата култура на нашите видни общественици, личности също прозира тази обща неграмотност. Ако нещо ми липсва в чисто езиково отношение, това са ярките послания, запомнящите се думи, липсва ми интонацията, от която да личи, че тези хора наистина искат да направят нещо и са способни да го направят”, добаави тя.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар