Недоволните са все повече. Заплашва ли я Украйна пореден държавен преврат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските медии все по-често съобщават за катастрофалното положение на ВСУ в Донбас: войниците се оплакват от липса на боеприпаси, огромни загуби и превъзхождащата огнева мощ на руската армия. На този фон единството на политическия елит на страната се срива. За това как Владимир Зеленски се опитва да запази властта – в материала.

Кой е следващият?

Депутатите от Върховната Рада гласуваха вот на недоверие на комисаря по правата на човека Людмила Денисова. За освобождаването ѝ гласуваха 234 от 450 депутати. Правозащитничката беше обвинена в некоректни твърдения, както и че прекарва твърде много време в чужбина, не участва в организирането на размяната на пленници и координирането на работата на хуманитарните коридори.

Денисова възнамерява да обжалва това в съда, тъй като самата институция на омбудсмана трябва да бъде независима от правителството. Тя настоява, че е изпълнявала само заповеди от кабинета на президента. Сега политиката се е променила и искат да се отърват от нея.

Изявленията на комисаря по правата на човека ужасиха дори украинската публика, да не говорим за международната общност. Денисова с ентусиазъм описваше как руски войници са изнасилвали деца и възрастни хора, мъже и жени. Тя не предостави доказателства, но медиите, запалени от информационната война, активно я цитираха.

Въпреки това възникваха все повече и повече въпроси. В крайна сметка журналистите написаха до омбудсмана отворено писмо, в което я помолиха внимателно да провери информацията и да докладва за резултатите от разследванията. В същото време украинският психолог Елена Шпундра предположи, че Денисова преразказва собствените си болни фантазии.

В крайна сметка въображението на омбудсмана се развихри толкова много, че Върховната Рада трябваше да признае разпространението на фалшификати на държавно ниво. Извинения, разбира се, няма да последват, но поне ужасните обвинения ще намалеят. „Кой ще бъде следващият уволнен фалшив рупор? Арестович или самият Зеленски?“, проявява интерес Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия в ООН.

Денисова получи поста омбудсман през 2018 г., при Петро Порошенко. За това лобираше тогавашният вътрешен министър Арсен Аваков. От 2007 до 2010 г. е министър на труда, след 2014 г. отговаря за социалната политика в правителството.

Бягство от третия опит

Според украинските медии за нов омбудсман ще бъде назначен някой от партия „Слуга на народа“. Може да се предположи, че този човек няма да се смути от преследването на бившия президент, когото много украинци смятат за отговорен за военния конфликт с Русия. Малко преди оставката на Денисова Порошенко избяга в чужбина при третия си опит. Формално – за конгреса на Европейската народна партия в Холандия. У дома той е обвинен в държавна измяна и подпомагане на терористи.

Бившият президент е замесен в едно наказателно дело с лидера на “Опозиционна платформа – За живота” Виктор Медведчук. Според разследващите през 2014-2015 г. те са организирали доставката на въглища от ДНР и ЛНР за Украйна. Медведчук е в ареста, а Порошенко беше освободен под гаранция. През януари той трябваше да предаде паспорта си, като обеща да не напуска Киев и Киевска област.

В края на май два пъти не беше пуснат извън страната. Първо, граничарите не можаха да прочетат Кю-Ар кода, потвърждаващ правото на напускане, след това съобщиха, че Порошенко не е предоставил всички документи. В резултат на това бившият държавен глава беше принуден да се обърне към Зеленски. Пуснаха го в Холандия, за да поиска от европейците ускорена интеграция в ЕС и пари за следвоенно възстановяване.

В същото време бившият секретар на Съвета за сигурност Александър Турчинов, бившият премиер Арсений Яценюк и бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков бяха извикани за разпит от СБУ.

Очаква се те да свидетелстват срещу Порошенко. По-рано Медведчук каза, че по негова молба и под негово прикритие се е занимавал с изтеглянето от държавна собственост на част от нефтопровода “Самара-Западно направление” за изпомпване на дизелово гориво. Освен това арестуваният политик разкри схема за изкупуване на въглища в ЛНР и ДНР. Експрезидентът смята, че лидерът на ОПЗЖ го е наклеветил в замяна на по-добри условия за задържане.

Навикът на репресиите

Натискът върху Петро Порошенко и обкръжението му се засилва с влошаването на положението на ВСУ в Донбас. Според Зеленски дневните загуби са от 60 до 100 убити, около 500 ранени. В украинските и западните медии има все повече публикации за оплакванията на войниците: няма достатъчно боеприпаси и модерно оръжие, няма огнева поддръжка.

„Дълго време Киев успя доста ефективно да скрие истинската ситуация на фронта. Украинските политици твърдяха, че армията им едва ли не може да стигне до Москва. Но сега бият тревога. Скоро рейтингът на Зеленски ще започне да се срива, така че е време да оказва натиск върху онези, които могат да представляват опасност за него“, казва Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института на страните от ОНД.

Порошенко е единственият опозиционен лидер с достатъчно опит и връзки, за да се конкурира с действащия президент. Освен това Зеленски с право се опасява, че западните покровители може да го сметнат за недостатъчно компетентен, за да продължи военните действия срещу Русия. А Вашингтон ще заложи на доказан политик.

Зеленски позволи на Порошенко да напусне страната, надявайки се, че няма да се върне, смята политическият анализатор Ростислав Ишченко. А бившият президент разчита, че западните партньори ще му осигурят гаранции за сигурност и ще се бори за власт. „Освен опит и рейтинг от 15 процента, Порошенко е ценен за Запада, защото чрез него режимът, установен в Украйна след преврата от 2014 г., беше легитимиран. Ако Зеленски го вкара в затвора, това ще се окаже също толкова грозно, както ако Сталин беше поставил Ленин зад решетките“, казва експертът.

Въпреки това, Зеленски е достатъчно уверен в себе си, че подобен сценарий не може да бъде изключен. И това не е краят. От 2014 г. Партията на регионите и Комунистическата партия на Украйна бяха ликвидирани, започна войната в Донбас, днес ОПЗЖ е забранена, а след Порошенко ще дойде ред и на другите противници на “Слуга на народа”. Ако режимът е свикнал да излиза от кризисни ситуации с помощта на репресии, той няма да се откаже от това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар