Протест

Недоволни фермери палиха пожари пред Европейския парламент в Брюксел

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разгневени земеделски производители запалиха огньове пред сградата на Европейския парламент в Брюксел в знак на протест срещу данъците, нарастващите разходи и евтиния внос.

По оценки на полицията около 1000 трактора са блокирали основни пътища през града, като на един от тях е бил издигнат плакат с надпис “Ако обичаш Земята, подкрепи тези, които я обработват”.

Друг плакат обявява “Няма фермери, няма храна”, докато други участници в тълпата хвърляха яйца по сградата на Европейския парламент.

Полицаи в екипировка за борба с безредиците охраняват бариерите, където лидерите на ЕС провеждат среща в близост до парламента, а на централния площад са паркирани трактори.

“Ако видите с колко хора сме тук днес и ако видите, че това е в цяла Европа, значи трябва да имате надежда”, каза Кевин Бертенс, фермер от околностите на Брюксел.

Фермерите казват, че са задушени от данъци и екологични правила, че са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина и че не получават достатъчно заплащане.

Според министър Вътев протестите са основателни

Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи на стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна, коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти в Троянския манастир.

“България не е изключение, ние сме в абсолютно същата ситуация. Знаете, че петте най-близки до Украйна държави – Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украински внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите”, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му сред земеделските производители “има разумни хора, има и такива, които искат на всяка цена да правят протести”.

Той съобщи, че в неделя в 15:00 часа е срещата между него, земеделски производители, премиера и финансовия министър. “Това ще е третата ни среща. Има разбираем и обективен проблем, който възникна вследствие на това, че след приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече загубите вследствие на войната в Украйна. Сумата е набъбнала доста и след като е приет бюджетът и тя не е предвидена в него – става дума за 550 милиона лева, това много трудно може да се получи без преразглеждане на бюджета”, добави земеделският министър.

Очаквайте подробности


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар