Недостатъци на ЕРП системите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато взимате решения за подобрения в бизнеса, изключително трудно е да прецените в кои технологии вашият бизнес трябва и в кои не трябва да инвестира. От една страна, вие искате да сте този, който отговаря за иновациите и растежа във вашата компания. Но пък не искате да бъдете този, който поставя основите на някой неуспешен проект. И така, струва ли си рискът да се инвестира в софтуер за ЕРП система?

За да разберете, трябва да сте запознати с недостатъците на ЕРП системите.

Митове за избора на софтуер

Ето бърз поглед  над реалността, когато се захващате с вашия проект за подбор на ЕРП система:

  1. Цената трябва да бъде най-важният фактор

Най-добрата ЕРП система е тази, която отговаря на вашите очаквани изисквания сега и в бъдеще, а това може да не е най-евтината опция. Вашата възвръщаемост на инвестицията ще зависи от общата стойност, получена от ЕРП във времето.

 

  1. Изборът трябва да се управлява изцяло от IT отдела

Задължително е вашият екип за подбор на ЕРП софтуер да включва заинтересовани страни от вашите ключови бизнес операции, както и от  IT отдела. Освен това, не забравяйте да говорите с персонала, който ще използва софтуера ежедневно. Техните нужди и желания трябва да бъдат основна грижа, тъй като тяхната способност да използват системата в крайна сметка ще реши дали е успех или провал.

 

  1. Изборът да се прави основно от консултанти

Консултантите не са заместител на вашите вътрешни екипи, които работят със съществуващите системи ежедневно. Консултантът вероятно ще има по-добро разбиране на софтуера и дори на вашата индустрия, но вашите собствени служители играят решаваща роля, като прилагат знанията си за вашата компания, за да осигурят успешен проект за подбор на ERP.

 

  1. Колкото повече функционалност, толкова по-добре

Много организации могат да станат по-успешни просто чрез рационализиране на операциите. Не трябва да залагате на софтуер, който има безброй възможности. Вместо това се съсредоточете върху решението, което е адресирано към всяка от действителните нужди на вашия бизнес.

 

  1. Фазата на проучване приключва, когато се свържете с доставчика

Вашият избор на софтуер за ЕРП система може да изглежда перфектен на хартия, но дали той ще отговаря на вашите нужди в реалния свят? Винаги е добра идея да видите демонстрации на живо на вашите основни процеси или софтуерна проба, преди да подпишете някаква дългосрочна сделка. За съжаление, неуспешните реализации на ERP и разкаянието на купувачите са твърде често срещани.

Недостатъци на ERP системите

При толкова много предимства на системите за планиране на ресурсите на предприятието, може да сте готови да започнете да сравнявате системи. Но също толкова важно е да разберете недостатъците и рисковете на този тип софтуер, за да сте сигурни, че ERP е правилната система за вашия бизнес. По-долу са основните недостатъци на ERP, които купувачите могат да констатират, когато внедряват нова система:

 

  1. Цената

Ако решите да инвестирате в традиционна ЕРП система, например SAP Business One, лесно бихте могли да приключите с пет приложения за единичен лиценз. За мнозина това е най-големият недостатък на ERP софтуера. Началната цена на софтуера сама по себе си може да бъде изключително висока, особено за малки и средни предприятия. SMBs могат да избегнат предварителните разходи с облачно решение, което обикновено се таксува на база месечен абонамент. Ако търсите още по-икономични разходи и се чувствате подготвени за проект, помислете за алтернатива: ERP софтуер с отворен код.

 

  1. Разходи за внедряване и поддръжка

Въпреки че самият софтуер е основна инвестиция, процесът на внедряване може да струва близо четири пъти повече. Предприятията трябва да вземат предвид разходите за работна ръка и времето, необходимо за успешното внедряване. Може да се наложи да наемете допълнителен ИТ персонал, ERP консултанти, специалисти по софтуерно обучение и др. Продавачите, които предлагат традиционни системи, обикновено взимат такса за поддръжка, освен таксата за лиценз. Освен това може да се наложи да инвестирате в нов хардуер, за да поддържате правилно вашия ERP софтуер, като сървъри и съвместими мобилни устройства. И отново, ще трябва да назначите специалисти, които да ги поддържат.

 

С типично безболезнено внедряване, без хардуер и ограничена нужда от поддръжка или надстройки, облачният ERP софтуер отново представлява добра алтернатива. Иначе известен като SaaS (Software-as-a-Service), базиран на облачния софтуер, е проектиран така, че да е неразрушим. Внедряването на тези видове системи просто включва влизане на всяко съвместимо и поддържано от Интернет устройство. Поддръжката и ъпгрейдите обикновено се управляват от доставчика.

 

  1. Процес на персонализиране

Персонализирането е един от най-добрите аспекти на ERP софтуера, но той лесно и бързо може да излезе от употреба. Персонализирането на вашия софтуер отнема много време, усилия, опит и пари. Но твърде често предприятията напълно подценяват колко ресурси са необходими и или не завършват персонализирането си, или в крайна сметка надвишават бюджета. Персонализирането може да доведе до намаляване на най-добрите функционалности, вградени в системата и да направи по-трудно надграждането в бъдеще.

 

  1. Сложност

ERP софтуерните решения предоставят множество възможности, но това също означава, че софтуерът може да бъде сложен и труден за използване. Не рядко  компаниите се захващат с целия потенциал на ERP софтуер, но не успяват да планират правилно неговото внедряване. Някои фирми може да се окажат със системи твърде големи и сложни за своите процеси, което води до лоша възвръщаемост на инвестициите. Това е особено валидно, ако не можете да убедите екипа си да приеме софтуера поради сложността.

 

За да не станете жертва на сложността на ERP софтуера, инвестирайте в обучение, основано на роли и избягвайте системи с повече функционалност, отколкото са ви  необходими.

 

Трябва ли да инвестирате в ERP или не?

Когато взимате решение коя платформа е подходяща за вашия бизнес, е важно да вземете предвид плюсовете и минусите на ERP софтуера. Но не бива да позвоявате потенциалните разминавания да ви отдалечават от инструментите, които биха могли да изведат бизнеса ви на следващото ниво.

За повечето компании предимствата на ERP системите често надвишават недостатъците. Потенциалът за напълно рационализирани бизнес функции и повишаване на производителността в дългосрочен план превръща ползите от внедряването на ERP системите в полезна инвестиция на време и ресурси.

ЕРП системите непрекъснато се усъвършенстват и се стремят да отговарят максимално на изискванията на производителите.  Заслужава си инвестицията в подобна система, стига решението да е взето след задълбочени консултации и  проучвания на професионалисти в бранша.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар