Недостигът на лекарства в Англия надхвърли критичната точка

Недостигът на лекарства в Англия надхвърли критичната точка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира “Гардиън”, позовавайки се на фармацевти.

Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят да се върнат за останалата част по-късно, след като фармацевтът осигури остатъка, предаде БНР.

Стотици различни лекарства са станали трудни или невъзможни за набавяне, според Community Pharmacy England (CPE) – организация, която обединява държавните аптеки в Англия. Днес тя публикува доклад, в който се казва, че “предизвикателствата с доставките на лекарства, пред които са изправени обществените аптеки и техните пациенти, надхвърлят критичната точка”.

Джанет Морисън, главен изпълнителен директор на организацията, посочва пред “Гардиън”, че “за някои пациенти липсата на достъп до лекарствата, от които се нуждаят, може да доведе до много сериозни последствия, дори да се наложи да посетят спешна помощ”.

Недостигът на лекарства води до забавяне на възможността пациентите да получат своевременен достъп до някои критични или потенциално животоспасяващи лекарства.

През последните месеци се отчита остър недостиг на ключови лекарства за лечение на диабет тип 2 и епилепсия.

В страната има повече от 3.3 милиона болни от диабет и над 600 000 души (около един на всеки 100 души), които страдат от епилепсия.

През последната година у нас също се стигна до перманентен дефицит на медикаменти за епилепсия и диабет, което доведе до решение за ограничаване на износа.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар