Недялко и КПД като картина на Репин – но пишат не до турския султан, а до Херо Мустафа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новороденото Консервативно-патриотично движение, гордо представящо се със съкращението КПД, разпрати до медиите поредния си шедьовър – писмо на своя съучредител и издател на емблематичната  онлайн медия „ПИК“ Недялко Недялков до американската посланичка Херо Мустафа и до посланиците от ЕС и НАТО.

В комплект с писмото върви и още едно – придружително и пояснително. В него се посочва, че „Недялков и група граждани“ са внесли в американското посолство „Писмо за Бойко Рашков“. А после той (Недялко) щял да го „входира“ и из другите посолства на страните от ЕС и НАТО.

В акцията по „входирането“ в амбасадата на САЩ са участвали и фаворитът на КПД за бъдещ президент Станислав Недков-Стъки, и спортният журналист, издател и ментор Юлий Москов, както и няколко предани репортерки от ПИК – както личи от прилежно приложените снимки на организаторите и изпълнителите на акцията.

Ех, забравили са да прикачат още едно визуално свидетелство – картината на руския художник Иля Репин, завършена преди точно 130 години, възпроизвеждаща сцена отпреди 350 години и озаглавена „Запорожци пишат писмо на турския султан“. Тя определено би дала съществен принос за илюстриране на историческа тежест и приемственост на инициаторите за писмовна комуникация от КПД.

Вярно, пишещите послание в творбата на Репин отправят подигравки към турския султан, предложил им да се предадат. А пък нашенските Недялко и КПД отправят метани към Херо и компания, за да привлекат внимание към жалбата си срещу министър Рашков. Е, дребна тематично-етична нестиковка. Но пък колко актуални са образите с оглед животрептящото геополитически украинско направление! Кой би ти навлизал на такъв фон във фактологична точност…

Но и без еквилибристики с Репиновите персонажи, епистоларното упражнение на Недялко носи забележителни белези и препратки. То цялото е издържано в историческо-просветителски дух – посвещава посланичката на САЩ, за която е предназначено, и по съвместителство колегите ѝ от присъдружните вилаети, в тънкостите на терминологията, прийомите и сталинските практики, употребявани от някогашната Държавна сигурност, НКВД, репресивните апарати на СССР и НРБ.

Всичко това – за да се подаде бдителен и разбираем сигнал до другарката Херо и другите от новото Политбюро за „публичното използване на недопустим език на омразата и заплахи от страна на служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков“.

Гневът Недялков е отприщен от определението „бивши хора“, което вече блесналият и с други свои словесни изцепки министър е дал на свои опоненти, сред които очевидно поставя себе си и самият Недялков. Поради което ПИК-аджията в захлас се е впуснал да обяснява на Херо и другите колко зловещо историческо съдържание носи това „бивши хора“, как такива определения се давали на обречените на лагери и разстрели и т. н.

Недялко бие тревога: „Възкресяването на понятието “бивши хора” в модерния публичен език от един силов министър и преподавател е опасен прецедент, накърнява чувствата на потомците на хиляди избити през комунистическия режим българи, разделя обществото, а може да се тълкува и като непосредствена заплаха за разправа с политическия враг в традициите на сталинските практики“.

Финалът на писмото заковава и поанта в съответната стилистика: „Ваше превъзходителство, призовавам ви от високата трибуна на вашата професионална позиция да осъдите езика и поведението на българския силов министър и вицепремиер“.

Според анонса на Недялков само за два дни въпросното „Писмо за Бойко Рашков“ събрало във фейсбук подкрепата на около 5000 души. Приложен е и списък с 4612 подписа. Ами както е тръгнало, направо ще бият подписките, заклеймявали Солженицин и Сахаров навремето. И ще тръгнат да си искат от Херо и компания звания на активни борци. А току-виж и ги получат…

Поради емблематичния стил и изказ на „Писмото за Бойко Рашков“ не можем да устоим на изкушението и го публикуваме дословно, без редакторска намеса:

До посланиците на
държавите членки на
ЕС и НАТО

Ваши превъзходителства,

Алармирам ви за публично използване на недопустим език на омразата и заплахи от страна на служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков.

В телевизионно интервю за “Евроком” на 28 май 2021 г. той нарича своите политически опоненти “бивши хора”. Характеристиката по-специално е отправена към онези, които са разкрили, че шефката на кабинета на министъра е учредителка на партията на подсъдим олигарх.

“Бивши хора” е официален термин, с който комунистическата Държавна сигурност маркира класовия враг, подлежащ на репресии веднага след Девети септември 1944 г. Терминът е заимстван от Съветския Съюз – там става актуален след октомври 1917 г, когато се пишат черни списъци с опоненти на болшевишкия режим.

Понятието „бивши хора” се въвежда в партийната стилистика и в документите на Държавна сигурност след национализацията през 1947 г. То не е измислено от БКП или ДС, а както много други изрази от тоталитарния период е внос от Съветския съюз. Там с израза „бывшие люди” болшевиките маркират онези слоеве от населението, които са загубили социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г.

В тази категория хора в СССР попадат аристокрацията, офицерите от царската армия, служители в държавния апарат, духовенството. През февруари 1935 г. НКВД провежда операция „БИВШИ ХОРА”, която се изразява в изселване на контрареволюционни елементи от Ленинград в отдалечени райони в страната.

В България понятието обхваща широк кръг от различни представители на обществото, които са в основата на развитието на България и част от нейния политически, духовен и икономически елит до 9 септември 1944 г.

Неслучайно „бившите хора“ са обявени за истинския класов враг на комунистическата партия и са обект на старателно преследване от репресивния апарат на БКП до края на режима, заедно с техните наследници.

Печалното приложение на термина “бивши хора” е подробно описано в историческия труд на проф. Вили Лилков и Христо Христов “Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност. Как БКП ликвидира елита на България”.

В изследването е подчертано, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на „бившите хора“ заради „вредителство“, „диверсии“ и прочие измислени престъпления гласяла: „Да се разследват за изпращане в лагер“.

Възкресяването на понятието “бивши хора” в модерния публичен език от един силов министър и преподавател е опасен прецедент, накърнява чувствата на потомците на хиляди избити през комунистическия режим българи, разделя обществото, а може да се тълкува и като непосредствена заплаха за разправа с политическия враг в традициите на сталинските практики.

Припомням, че г-н Бойко Рашков само за месец свърза името си с няколко шумни обществени скандала. Той призова за уволнение на водещи журналисти от БТВ. Оказа се и че е заел поста на министър на МВР с отнет достъп до класифицирана информация.

Ваше превъзходителство, призовавам ви от високата трибуна на вашата професионална позиция да осъдите езика и поведението на българския силов министър и вицепремиер.

НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ
ЖУРНАЛИСТ, ИЗДАТЕЛ НА ВЕСТНИК „РЕТРО“ И АГЕНЦИЯ ПИК

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар