„Незабавно и необратимо“: Който изпусне този срок, трябва да напусне Великобритания

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на този месец изтича крайният срок за подаване на молби по т.нар. „EU Settlement Scheme“ – механизъм, който трябва да осигури на европейските граждани във Великобритания същите права, с които са се ползвали и преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

„Незабавно и необратимо“„Всички, които не кандидатстват за въпросния документ до крайния срок и не могат да докажат основателна причина за просрочването му, незабавно и необратимо ще изгубят правото си на пребиваване на Острова“, предупредиха тази седмица от мозъчния тръст „UK in a Changing Europe“. Уточнява се, че тези хора са застрашени включително от екстрадиране.


Право да кандидатстват по тази програма имат гражданите на всички страни-членки на ЕС, както и гражданите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Условието е да са се преселили във Великобритания преди края на миналата година. Експерти смятат, че най-застрашени да пропуснат крайния срок са възрастните, заетите в сектора на евтината работна ръка, бездомниците, както и децата, настанени в приемни семейства или в социални домове. Все хора, които или имат затруднения с кандидатстването онлайн, или пък изобщо не знаят, че след Брекзит трябва наново да уредят статута си.

Друго слабо място на механизма е това, че във Великобритания няма общ регистър за пребиваващите в страната граждани на ЕС. Поради тази причина британското правителство не знае броя на хората, които трябва да легализират наново престоя си.

Стотици хиляди може да се окажат засегнати

Експертите очакват, че ще измине известно време след изтичането на крайния срок, преди да започнат проблемите за хората, засегнати от мярката. В затруднено положение може да се окажат обаче и хора, които са подали молби навреме, но решението по тях няма да излезе преди изтичането на крайния срок. По данни на изданието RND, около 300 000 души може да се окажат с такъв проблем.

Според статистиката на британското вътрешно министерство, дотук общо 5,3 милиона души са подали молби за признаване на правата им след Брекзит. От обработените близо 5 милиона молби 97% са с положително решение – тоест, техните податели са получили временно или постоянно право за пребиваване и работа на Острова. Дали обаче те ще се ползват със същите права, както и преди Брекзита – това тепърва ще става ясно, предупреждават наблюдатели.

Една от големите здравни каси в Германия – Technikerkrankenkasse (TK), посочва на сайта си всички условия, на които трябва да отговарят европейските граждани, искащи да получат т.нар. „Settlement Status“. Сред тях е например условието да са живели поне 5 години в Обединеното кралство. Хората, които нямат пълни 5 години престой, получават временно разрешение – т.нар. „Pre-Settled Status“, който обаче също им дава достъп до системите на образованието и здравеопазването например. А ако отговарят на определени условия, запазват и правото си на достъп до социални помощи и до пенсионната система.

Правото си на престой във Великобритания можете да легализирате на този сайт на британското правителство.

Материалът е публикуван ТУК>>

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар