Независима аналитичната мрежа: Борисов с 1% шанс да бъде отново премиер

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бойко Борисов е с 1 процент шанс да бъде избран отново за премиер на България.

Това сочи прогнозата на Аналитичната мрежа SOPHIA.

Въпреки това се предвижда нова победа на следващите избори за ГЕРБ, като прогнозните стойности са 80:20, БСП ще е втора сила в следващия парламент – 75:25, ”Има такъв народ” ще е втора сила в следващия парламент – 25:75, ДПС ще бъде трета сила в следващия парламент – 50:50, а ДБ ще има около 300 000 гласа – 90:10.

“Възстановяването” на премиера Борисов е ситуативно и той вероятно съзнава това. По време на първите мерки срещу коронавируса (април 2020) рейтингът му израсна до над 60%, но отливът през август го запрати пред край на политическата му кариера. Той едва ли ще поиска (дори при категорична победа) да рискува още един електорален “откат” с хилядни тълпи на улицата, които скандират “оставка!”. Въпреки, че към момента надеждата за политическа алтернатива изглежда убита, тя има възхитителното свойство бързо да се съживява и да поднася изненади, се посочва в прогнозата.

 

Конфигурацията на политическите сили към момента като че ли говори за възможност за втори парламентарни избори през 2021 г. Но това е илюзорно, защото резултатът от такива втори избори би бил напълно непредвидим (още по-малко на фона на редовните президентски избори през есента). Затова, най-вероятно изглежда в мандата на ГЕРБ (или в друг мандат) да се излъчи “догово̀рен кабинет” (под името “програмен”, “експертен”, “технократичен”…), който ще подчертава своята не-коалиционност. Т.е, чака ни нещо като втори Беров.

 

Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар