Независимо какво се говори, декарбонизацията на европейската икономика остава основен приоритет

Независимо какво се говори, декарбонизацията на европейската икономика остава основен приоритет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гледайки напред, независимо какво се говори за актуализация на зелената сделка, декарбонизацията на европейската икономика ще остане основен приоритет. Това каза Илияна Цанова, заместник генерален директор на Генерална дирекция “Бюджет” към Европейската комисия (EК). Тя участва в първата сесия на организираната от Dir.bg и 3E-News.net конференция “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”. Тридневното събитие започна днес и ще профължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Това е четвърто издание на най-успешния форум за зелена трансформация

Цанова посочи, че продължаването на този приоритет е важно, защото по думите й целите на зелената сделка са валидни и за целите за сигурност и отбрана, особено в областта на енергийната сигурност и за бъдещата конкурентоспособност на ЕС. Ние трябва да инвестираме във възобновяеми енергийни източници, трябва да модернизираме нашата електропреносна система, трябва да има много по-добра свързаност на мрежата не само между страните членки, но и в региона, и затова са необходими сериозни инвестиции, посочи Цанова.

“Това остава приоритет, но е важно да отбележим, че зелената сделка, стратегията за декарбонизация, ще трябва да се актуализира, това го каза и председателят на ЕК”, посочи Цанова. Тя добави, че в новата геополитическа реалност ЕС трябва да адаптира и своята стратегия. Цанова каза, че изпълнението на стратегията е уникална възможност за ЕС да модернизира икономиката си, да промени икономическия модел, който в момента имаме. По думите й няма да е лесно, защото в момента нямаме технологиите, а с наличните може да се постигнат само част от целите. Затова Цанова изтъкна важността на инвестициите в нови технологии за модернизация на инфраструктурата, за адаптация на съществуващата инфраструктура към климатичните промени, които все по-често усещаме ежедневно, както и за запазване на екологията и биоразнообразието. Но истината е, че ЕК няма да се справи сама в това отношение, ние имаме споделена отговорност с националните правителства на страните членки, с индустрията, с обществото, с банките и финансовите институции, само заедно можем да постигнем този успешен преход, който да е приемлив за всички, каза Цанова.

Илияна Цанова каза още, че дебатът за зеления преход днес е много важен в навечерието на големите решения в ЕС за следващите приоритети и бюджет на Съюза. Тя отбеляза, че плановете за възстановяване и развитие на всички страни членки предвиждат проекти за зелен преход на стойност около 266 млрд. евро, както и че до днес са реализирани проекти на стойност 45 млрд. евро.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)” е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация “Природен газ”, REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар