Незаконната сеч в страната достига рекордни нива

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За последните две седмици е спряна работата на 23 сечища

Зачестяват случаите на незаконно придобиване на дърва за огрев в цялата страна, предаде БНТ. За последните 2 седмици след направени проверки, Изпълнителната агенция по горите е спряла работата в 23 сечища.

В горите на Благоевград и Кюстендил отчитат ръст на установените нарушения всеки ден. Незаконният добив в Рила, Пирин и Родопите поставя рекорди. До момента от направените над 300 хиляди проверки в цялата страна една трета от констатираните нарушения са за незаконна сеч.

„Последният случай беше от района на Белица, където установихме автомобил с 8 кубика иглолистни дърва, без превозен билет и съответно задържахме автомобила и дървесината. Ще бъдат наложени глоби на водача, от 5000 до 50 000 лева“, обясни инж. Сашо Попов, директор на регионалната дирекция по горите в Благоевград.

За настоящия отоплителен сезон, Югозападното държавно предприятие е осигурило над 230 хиляди кубични метра дървесина за желаещи да се снабдят с твърдо гориво. В сравнение с миналия, търсенето е било с 20% по-малко, а дървесината дори е била в излишък.

„Това за последните 5-6 години са най-високите нива на дърва, което населението ползва и които са предоставени от Югозападното държавно предприятие“, казва инж. Юлий Сираков, главен експерт „Опазване на горските територии“ към ЮЗДП-Благоевград.

А заради скъпите горива и инфлацията цената продължава да варира от 90 до 200 лева на кубичен метър.

Източник: Факти

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар