Асен Василев се отрече от бюджета си. Тошко Йорданов: Подай си оставката!

Некадърникът Асен Василев счупи бюджета

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на финансите Асен Василев спука бюджета. Събирането на приходите в държавната хазна изостава от плана за годината. Основната причина за това е намаление на приходите от ДДС от внос, показват данни на Министерство на финансите (МФ). За да компенсират това изоставане, от министерството предлагат вдигане на редица данъци и нестандартни решения за 2024 г.

Към края на септември приходите в държавния бюджет са 28,5 млрд. лв., което е само 69,9% от планираното за цялата година. Ако приходите в хазната вървят равномерно през месеците от годината, до края на септември трябва да са събрани 75% от годишния план, за да може до края на декември планираните приходи да бъдат изпълнени. Забавянето на приходите в хазната се дължи на данъчните постъпления, които до края на септември са едва 67,7% от годишния план. И конкретно на приходите от ДДС, които са изпълнени на 68,3% от плана.

През миналата година приходите от ДДС са вървели по-добре и към края на септември са били изпълнени на 73,4%. Въпреки това в края на 2022 г. събраните суми от ДДС са били на 95,7% от плана, а постъпленията са били с 688,7 млн. лв. по-малко от планираните. Сега ситуацията с ДДС е още по-лоша.

 

От януари до септември постъпленията от ДДС са 11,6 млрд. лв., което е със 145,3 млн. лв. по-малко от същия период на миналата година. Причината е намаление на постъпленията от ДДС от внос.

Постъпленията от ДДС при сделки в страната към септември възлизат на 7,141 млрд. лв. и нарастват с 713,6 млн. лв. (+11,1%) спрямо миналата година. Но приходите от ДДС от внос са 4,466 млрд. лв. и намаляват с 858,9 млн. лв. (-16,1%) спрямо 2022 г.

Влияние върху приходите от ДДС при внос оказват и средните борсови цени (в долари) на суровините, които формират основна част от вноса от страни извън ЕС, пише в анализ на МФ. През първите девет месеца на годината има спад на приходите от ДДС при вноса на всички групи стоки.

Оказва се, че от МФ са използвали грешни прогнози за цените на внасяните суровини при разработването на бюджета за 2023 г. Ако бюджетът беше приет в нормалните срокове до края на миналата година, това би било обяснимо. Но приемането на бюджета закъсня и той беше обнародван в “Държавен вестник” на 1 август 2023 г. А към края на септември, или само два месеца след обнародването, се вижда, че приходите от ДДС изостават от плана.

За да бъдат повишени приходите и да бъдат осигурени пари за пенсии, от Министерство на финансите предложиха редица промени в данъчните закони, които да влязат в сила от 2024 г. Например част от доходите по граждански договори да бъдат облагани като пари от заплата, което реално е увеличение на данъците. Планирано е ДДС за ресторантите да се върне на 20%, което ще бъде платено от клиентите в заведенията. От МФ предложиха и въвеждането на бонуси за подадени доноси в НАП, както и хората да събират всичките си касови бележки, за да може на човек със средна заплата да му върнат по 1,30 лв. на месец от платения ДДС.

Капиталовите разходи са само 28,5% от планираните за годината

Няма да има пари за пътища

Разплатени са 1 млрд. лв.

Заради неизпълнението на приходите в бюджета ще бъдат орязани част от планираните капиталови разходи.

Заради изоставането на приходите в бюджета, голяма част от планираните за годината разходи за пътища ще бъдат орязани, става ясно от данните на Министерство на финансите. Към края на септември направените капиталови разходи са 1 млрд. лв., или само 28,5% от плана за цялата година.

По принцип повечето капиталови разходи са в края на годината, когато ведомствата се разплащат с фирмите. Но през миналата година към края на септември направените капиталови разходи са били 22,4% от плана, а към края на годината са достигнали 76,3% от заложеното в бюджета. Тоест направените разходи са били със 754 млн. лв. по-малко от предвиденото.

Сега това ще бъде повторено, а орязването на разходите стопира ремонтите на пътища и строителството на магистрали.

trud.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар