Война

Нема хора: МО на Украйна разреши мобилизация и на болни от СПИН и с психични разстройства

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на отбраната на Украйна разшири списъка на категориите мъже, подлежащи на военна повинност във въоръжените сили на страната по време на военно положение. Според заповедта на министерството, публикувана в електронната база данни на Върховната Рада, сега армията ще мобилизира и хората с ограничена годност за военна служба.

Така мъжете с диагнози като асимптоматичен ХИВ, клинично излекувана туберкулоза и леки краткосрочни болезнени прояви на психични разстройства могат да получат призовки. Тези с ограничена годност ще служат в конкретна военна специалност, която ще бъде определена от военномедицинската комисия, според заповедта.

Документът също така опростява здравните изисквания за тези, които желаят да служат във въздушнодесантните щурмови войски и морските пехотинци.

В Украйна беше обявена и многократно удължавана обща мобилизация, докато властите в страната правят всичко възможно, за да гарантират, че мъжете на военна възраст не могат да избягат от служба.

В същото време Киев обяви, че избягалите в чужбина ще бъдат експулсирани в страната.

Украинци от мъжки пол, които са напуснали страната по време на мобилизацията, може да бъдат принудително върнати у дома, за да бъдат изправени пред съда, заяви украинският депутат Давид Арахамия в интервю за украинската телевизия AU Razom. Тези, които са успели да избягат чрез подкупване на длъжностни лица или подправяне на медицински свидетелства, че са негодни за военна служба, трябва да бъдат съдени, добави той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар