Нено Димов подгони Беър Грилс – плувал в езеро, ял жаби и палил огън в Рила (видео)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната тв звезда Беър Грил – създател и участник в много продукции за оцеляване сред дивата природа – попадна под ударите на българското законодателство заради епизод, заснето в Рила.

Това стана ясно от съобщение на екоминистерството (МОСВ), според което дирекция „Национален парк „Рила“ е съставила актове за административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм.

Става въпрос за епизод със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018).

Сигнал за снимките на тв поредицата е бил изпратен до фейсбук страницата на МОСВ. “От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове (жаби за вечеря – б.р.), посочват от ведомството на Нено Димов.

Ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено било, че филмът е заснет на 25 и 26.06.2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП „Рила“.

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20.06.2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения, се посочва в съобщението на МОСВ.

Управителят на българската фирма, отговорна по заповедта, е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения. Директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма, завършва съобщението.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар