Неочаквана ваканция от 6 дни: Редица кметове в страната обявиха 2 май за неучебен

Неочаквана ваканция от 6 дни: Редица кметове в страната обявиха 2 май за неучебен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кметовете на редица градове в страната решиха да зарадват учениците и обявиха 2 май за неучебен ден заради майските празници. Така почивните дни в училищата в София, Пловдив, Първомай, Асеновград, Смолян, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Троян, Благоевград, Хасково и Русе ще са от 1 до 6 май. 

Причината е, че тази година Великден съвпада с 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май – Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден. А по закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

В София почивният за учениците 2-ри май ще е под надслов “Ден да опознаем София”, пише в заповедта на кмета. Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се проверят на сайта на музея.

Васил Терзиев се позовава на чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование. Преди това родители го призоваха в социалните мрежи 2 май да бъде обявен за неучебен, защото много от тях са си пуснали отпуск и ще пътуват с децата си.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме – 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионалния исторически музей и неговите филиали и Софийската градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на РУО – София Ваня Кастрева.

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ – София.

От Столичната община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви 2 май за почивен с аргумента да се насърчаат децата да четат повече.

“Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за предстоящите Великденски празници”, написа пък кметът на Асеновград д-р Христо Грудев в профила си във Фейсбук.

“Убеден съм, че учениците ще използват ползотворно времето си за подготовка на уроците и предстоящите изпити по Национално външно оценяване и Държавни зрелостни изпити”, обяви пък кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Само Смолян от 10-те общини в областта засега въвежда неучебен ден на Велики четвъртък, уточниха от Регионалното управление на образованието.

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов пък обяви освен 2, но и 15 май – празника на града, за неучен в общината.  “По този начин всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни, коментира д-р Христов.

Кметът на Ловеч Страцимир Петков мотивира решението си за обявяване на 2 май за неучебен с цел да се избегнат затруднения за семействата при планиране на времето в дните около Великден, както и да се предотвратят събития, застрашаващи живота и сигурността при пътуването на голям брой ученици от родните им места до съответното училище и обратно за един учебен ден между празниците.

Кметът на Донка Михайлова пък се пошегува в профила си във Фейсбук като написа, че въпреки, че е наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден, е решила да обяви почивния ден. Така семействата им ще могат навреме да планират шест почивни дни около Великден, а учениците да наваксат отпочинали учебния материал.

И учениците в Хасково и Димитровград ще се наслаждават на дълга почивка. “Убеден съм, че децата и учителите имат нужда от зареждаща почивка преди тежките държавни зрелостни изпити и външно оценяване през май и юни”, написа  кметът на Димитровград Иво Дечев.

Кметът на Русе Пенчо Милков обясни решението си с предстоящото отбелязване на Великденските празници и честването на Празника на града – 6 май и след уведомяване на Регионално управление на образованието.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар