Неочакван край за един от най-важните нови дронове на САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Демонстрацията на безпилотен ултра-издръжлив дрон Zephyr 8 на американската армия внезапно приключи след безпрецедентни 64 дни полет. По думите на военните неопределено и „неочаквано“ събитие свалило самолета на военния полигон Юма в Аризона, съобщава NewAtlas.

Вижте как изглежда дронът-рекордьор >> >> >>Zephyr 8 се захранва с енергия от слънчеви панели. Безпилотникът е част от усилията за разработване на платформа, която може да се използва за дългосрочни разузнавателни мисии и да действа като псевдосателит на голяма надморска височина. Той може да осигури комуникационен център, еквивалентен на 25 кули за мобилни телефони.


Дронът може да излъчва интернет, да предава сигнали и дори да помага за точно позициониране, в случай че има GPS заглушаване.

Дизайнът на Zephyr S е оптимизиран за високоефективен полет на голяма надморска височина. Той има размах на крилата от 25 метра, но малък централен фюзелаж, съдържащ авиониката и необходимата за мисията електроника. Общото му тегло е само 75 килограма.

Таванът на полета е 23 200 метра, а скоростта на полета е около 60 км/ч.

64-дневният полет счупи всички известни рекорди за издръжливост на самолет без екипаж. Освен това дрона може да изминава разстояние еквивалентно на обиколката на Земята.

Според армията няма пострадали от инцидента с края на полета и няма застрашен друг самолет. Води се разследване на случилото се и повече информация ще бъде оповестена, когато стане налична. Допълнителни полети са отложени поне до 2023 г.

Пентагона смята да усили разработката на подобни издръжливи дронове, които могат да остават месеци във въздуха на голяма надморска височина.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар