Нещо странно захранва “безсмъртни” звезди в центъра на нашата галактика

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приличащият на водовъртеж център на Млечния път е странно място с експлодиращи свръхнови и със свръхмасивна черна дупка, която изсмуква междузвездната материя. Към тази комбинация учените добавят дори още по-странно нещо – звезди, които остават вечно млади, хранейки се с частици тъмна материя.

Екип от изследователи от Станфордския и Стокхолмския университет представи теорията си за това защо някои звезди в центъра на Млечния път са невероятно млади, използвайки компютърни симулации и фактор за наличието на изобилие от тъмна материя в галактическото ядро, пише Live Science.

Изследователите са привлечени от странния факт, че звездите в близост до черната дупка на нашата галактика изглеждат необичайно млади. Същевременно те се намират на място, което не благоприятства появата на нови звезди и освен това имат “спектроскопични характеристики на по-еволюирали звезди”, пише в статията.

Заключението на учените? Че странна сила поддържа тези звезди “безсмъртни”.

Изабел Джон е докторант по астрофизика на частиците в Стокхолмския университет и водещ автор на новото изследване. Тя казва пред Live Science, че идеята на екипа ѝ била да провери дали тъмната материя е фактор в този странен феномен.

Те осъществили компютърни симулации, които показали, че тези звезди може да са по-стари, отколкото изглеждат – и да поддържат живия си блясък, като се хранят с околната тъмна материя.

Хипотезата им гласи, че тези звезди улавят частици тъмна материя с гравитационното си привличане. Частиците се разбиват една в друга и освобождават мощни изблици на енергия вътре в звездите.

Тази енергия поддържа състоянието им на младост – дори когато им свърши вътрешното гориво за ядрен синтез.

Усъвършенстваните нови телескопи може да са в състояние да потвърдят тези компютърни симулации, казват изследователите – хвърляйки нова очарователна светлина върху поне една мистерия в сърцето на нашата галактика.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар