Илиян Василев

Не го виждам Бойко как ще се измъкне от затвора

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още веднъж по държавната помощ за ПИБ през изкупуването на акциите на по-висока цена, без банката да поема задължение да ги изкупи обратно. Това не е новина, защото още когато Борисов излъга за това се знаеше че е пиар без стойност.

За сега загубата е около 100 милиона лева и тя няма да са намали. Не искам да обсъждам състоянието на ПИБ, но определено банката няма да спечели от затваряне на кранчето за рефинансиране на дълговете на избраните, които се прехвърлиха от КТБ през кредити от БРР.

Да не говорим че американските санкции ще форсират ситуацията е ще лъснат много „рефинансирани“ по целесъобразност кредити за „специалните“.

Но отговорните за решението за изкупуване при тези условия на акциите на ПИБ определена отиват в затвора.
Защитната им теза, че това е било политическо решение е въздух без покритие, защото въпросът не е дали, а защо при тези условия, след като държавата можеше да ги купи на реалната им стойност /пазарната/ и да придобие контрола върху банката, защото НЕ е задължение на държавата да подпомага ПИБ, а е на ПИБ да си попълни капиталовата адекватност. И като не могат /имали са цялото време/ се преминава към „спасяване“ и акциите струват толкова, колкото прецени даващия пари.

Именно за това Борисов е с готово обвинение, от което не виждам как ще се измъкне, защото държавния интерес и политическото решение не оправдат сделка над пазарната цена. Нито пък общи фрази като стабилността на банката, на банковата система. Като вземат акциите на пазарна цена и поемат контрол върху банката така най-добре се грижат за стабилността и, след като собствениците и не могат да го сторят.

Не го виждам Бойко как ще се измъкне от затвора.

Илиан Василев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар