Не давайте телефон на детето, когато плаче! – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Децата, на които се дават смартфони за успокояване на гневни изблици, не се научават да контролират емоциите си, показва ново изследване, цитирано от “Дейли мейл”.

Експерти предупреждават, че ако родител даде на детето си, което е в пристъп на гняв, смартфон или таблет, то няма да може да се научи да контролира емоциите си. През първите няколко години от живота си, децата научават много за това как да реагират в определени ситуации. Този период може да им даде възможност да се научат да реагират спокойно, а не гневно в неприятни или стресови ситуации. Освен това им помага да се научат да се разбират с околните и да станат независими.

През последните години обаче все по-често се случва родители да дават на децата цифрови устройства, когато емоциите им станат непреодолими. Изследователи установяват, че това може да има вредни последици в дългосрочен план.

Екип от университета “Лоранд Йотвьош” (Eötvös Loránd) в Унгария е помолил 265 родители да попълнят въпросници за поведението на децата си, които са били средно на 3,5 години. Една година по-късно е проведен контролен въпросник.

Анализът показва, че колкото повече родителите използват телефони или таблети като средство за успокояване, толкова по-лоши са уменията на децата им за справяне с гнева и разочарованието година по-късно.

“Изследването показва, че ако родителите редовно предлагат цифрово устройство на детето си, за да го успокоят или да спрат пристъп на гняв, то няма да се научи да контролира емоциите си”, каза д-р Вероника Конок, автор на проучването. “Това води до по-сериозни емоционални проблеми, по-специално с контрола на гнева, на по-късен етап от живота”, добави тя.

“Проявите на гняв не могат да се лекуват със смартфони или таблети. Децата трябва да се научат сами да контролират негативните си емоции”, допълни Конок. “По време на този период те се нуждаят от помощта на родителите си, а не от помощта на цифрово устройство.”

Резултатите, публикувани в списание Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry, разкриват също така, че децата, които имат по-слаби начални умения за контролиране на гнева, са по-склонни да получат цифрови устройства.

“Не е изненадващо, че родителите по-често прилагат цифрово регулиране на емоциите, ако детето им има проблеми с овладяване на емоциите си”, каза д-р Конок. “Но нашите резултати показват, че тази стратегия може да доведе до изостряне на вече съществуващ проблем.”

Според екипа е важно да не се избягват ситуации, които биха могли да бъдат разочароващи за детето. Вместо това се препоръчва родителите да напътстват децата си в трудни ситуации, да им помагат да разпознават емоциите си и да ги учат как да се справят с тях. Те предлагат здравните специалисти, работещи със семейства, да предоставят информация за това как родителите могат да помогнат на децата си да контролират емоциите си, без да им дават таблети или смартфони.

“Въз основа на нашите резултати могат да бъдат разработени нови методи за обучение и консултиране на родителите”, каза професор Каролин Фицпатрик, изследовател в Университета Шербрук в Квебек и водещ автор на проучването. “Ако се повиши осведомеността на хората за това, че цифровите устройства са неподходящи инструменти за лечение на гневни изблици, това ще се отрази благоприятно на психичното здраве и благосъстоянието на децата.”

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар