Не е важно какво е гражданството на Кирил Петков, а каква работа е свършил

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Кирил Петков нямаше канадско гражданство, когато стана служебен министър. Той се беше отказал от него към 21 април. Нека да видим какво ще реши Конституционният съд. За мен не е важно какво е гражданството на Кирил Петков, а каква работа е свършил.

Според мен трябва да се огледа Конституцията, защото в момента сме членове на ЕС и много българи живеят зад граница. Тези неща не са били валидни към момента на приемането на настоящата Конституция през 1991 година. Това трябва да се случи след един широк обществен дебат и не трябва да се прави на крак.

Това каза пред БНТ кандидатът за народен представител и бивш министър на финансите в служебното правителство Асен Василев. Той подчерта, че в момента Конституцията ограничава над 2 милиона български граждани да упражняват гражданските си права като политическа дейност.

 

„В Конституцията за местни избори е позволено чужди граждани да се кандидатират за кметове и общински съветници, но българи с двойно гражданство не могат. Трябва да се огледа Конституцията с оглед на това, че сме част от ЕС, че има много българи, които са зад граница, така че трябва да се проведе широка обществена дискусия“, заяви Василев.

 

„Това, което много ни харесва в Ицо Хазарта е, че той винаги е имал активна позиция и тя винаги е била открита и честна. Въпросът беше можем ли заедно да започнем да решаваме проблемите, и решихме, че заедно можем. Даваме шанс на независими хора с ясно изразена обществена позиция да помогнат в един читав отбор, както сме се опитали да съберем, да си оправим държавата и да си я подредим“, поясни Василев за включването на Христо Петров-Хазарта в листата на „Продължаваме промяната“.

 

Кандидат-депутатът коментира и социологическите проучвания месец преди парламентарните избори.

 

„Нашите вътрешни проучвания са по-близо до 20 процента. Ние сме в това състезание, за да бъдем първи, надяваме се да стигнем до 30 процента“, заяви Василев.

 

„Ако на хората им харесва как живеят сега, могат да гласуват за още от същото, ако искат да променят живота си към по-добро, могат да гласуват за някоя от другите партии“, продължи той.

 

„Ние сме отворени и сме предложили да подпишем общ документ за принципи и управление, как да се управлява България от едно ново правителство след изборите на 14 ноември. Това ще направи възможната коалиция много по-лесна и ще е ясен знак към избирателите, че този път парламента ще излъчи правителство“, коментира Василев за евентуално коалиционно управление.

 

Според него разделителната линия в българското общество са кражбите и хората, които трябва да бъдат наказани за тях.

 

„Когато една формация е готова не само на думи да го заяви, а и с действия, ние сме готови да започнем разговори за бъдещето“, поясни Асен Василев.

 

Той уточни, че такива разговори са водени с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, защото имат близки виждания. „Икономическите позиции на „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ обаче са много различни+, допълни Василев.

 

„За ДПС това, което аз виждам е, не само да признаят, че има грешка, напротив – те казват, че Пеевски е един перфектен човек и ние смятаме, че България трябва да продължи да се управлява по този начин, затова го слагаме в листите, как да работим с тази партия? Ако те смятат, че последните 12 години начинът по който е управлявана страната и всичките течове и кражби не само не трябва да бъдат наказани, а напротив трябва да бъдат поощрени, как можем да работим с тази партия“, коментира Асен Василев.

 

„ГЕРБ до момента не са казали: „Не трябваше да има инхаус, грешно беше осем милиарда да бъдат раздадени без поръчки“. Няма идея, че освен доброто, и нещо лошо се е случило през тези 12 години“, допълни той.

 

Относно протестите на пътностроителните фирми, Василев заяви, че проблемът с плащанията е много сериозен и изрази надежда в скоро време да има арестувани хора, които да бъдат дадени на съд.

 

„Проблемът, който заварихме е, че е проведена обществена поръчка за договор за 20 милиона, след това по този договор са направени възлагания за дейности за 200 милиона, десет пъти над стойността на договора. Според Закона за обществените поръчки, всичко от 30 милиона до 200 милиона е незаконно възлагане. Ако някой от АПИ приеме тази работа и се разпише за плащане, става клиент на прокуратурата“, поясни той.

 

Асен Василев допълни още, че в момента строителните фирми имат да получават пари по текущ ремонт. По думите му те са получили над 1 милиард лева, за да строят магистрала „Хемус“.

 

„Моят въпрос към собствениците на фирмите е, тези аванси от 1 милиард, които ще им потрябват евентуално след 2 години, защо не ги използват да си плащат заплати на работниците? Тези аванси къде са?“, попита Василев.

 

По темата с увеличението на електроенергията, той каза, че има 84 милиона по-високи стойности за енергийни помощи за гражданите в бюджета и смята, че е нормално бизнесът да излезе на протест.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар