Не е ли време да се закрият така наречените Специализирани служби?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В настоящото Народно събрание няма реална политическа воля това правителство да бъде свалено. Борисов отлично знае това, но от опит знае и че трябва да следи общественото недоволство и протести, които могат да свалят кабинета, ако бъдат изпуснати от контрол.

Затова предприе този рязък ход и хвърли поредна жертва в серията за отпушване на общественото напрежение. Това което наблюдаваме е просто поредната поръчкова акция на т.нар. Специализирана прокуратура, която е крайно време да бъде срочно закрита.

Тезата, която защитаваме е, че е дошло времето да се закрият Специализираната прокуратура и Специализираният съд, както и апелативните им шапки.

За пореден път се повдигна „куцо“ обвинение срещу известен на обществото гражданин, който със сигурност е извършил престъпления и нарушения, но не и конкретното престъпление, за което му е повдигнато обвинение.

Вероятно, защото знаят безумието на обвинение, по което е арестуван бившия министър на екологията Нено Димов, в сайта на Специализираната прокуратура не са поместили никаква информация до момента. Колко удобно.

Твърди се, че Димов е извършил умишлена безстопанственост, т.е. престъпление по чл. 219 от НК, тъй като бил разрешил водите на язовир Студена да се ползват за промишлени нужди. За да е налице от обективна страна състав на престъплението, за което се твърди, че е извършено от бившия министър, следваше той, безспорно като длъжностно лице- министър, да  не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това да последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството.

По нито един признак, освен по този за качеството „длъжностно лице“, извършеното от Димов не покрива белезите на безстопанствеността по основния текст, нито пък на умишлената такава, за която му е повдигнато обвинение. От една страна, той няма функции по ръководене, управление, стопанисване или запазване на поверено му в това качество на подобно имущество /язовирът е собственост на друго министерство/, нито пък му са вменени законово функции да полага достатъчно грижи за този язовир. Не са налице като резултат от негово действие или бездействие значителна повреда, унищожаване или разпиляване на имуществото или значителни вреди за предприятието или на стопанството.

В конкретния случай министърът е имал функции, но те са относно това да утвърждава обеми за ползване на води за питейни и промишлени нужди. Там е извършеното престъпление, като за периода, през който гражданите са останали без вода, е налице причиняване на вреди. Съставът на извършеното е по чл. 282 НК, при който вредите могат да са както имуществени, така и неимуществени, да са причинени на трети лица, а не конкретно на предприятието или на стопанството, както е по чл. 219 от НК.

Естествено, базираме се на факти от медиите. Ако приемем, че Димов е разрешавал при спадащ бързо обем на язовира , да се разходва за промишлени нужди, игнорирайки интереса на сто хиляди граждани на Перник , очевидно е, че вредите са причинени на тези граждани.

По чл. 282 от НК се изисква виновното  длъжностно лице да наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици. В конкретния случай се касае за неизпълнение на служебни задължения, целта е била да се набави за другиго облага- за промишлените нужди на частни предприятия, като са настъпили немаловажни вредни последици. Стомана Перник АД притежава необходимата инфраструктура- собствени помпи, с които да се снабди с необходимите и водни количества от подземни източници или да си набави такива от язовир Пчелина, който е наблизо и е препълнен. Това обаче би оскъпило дейността й, поради което е било по- изгодно за фирмата да получи традиционно получаваното количество от страна на течащата вода от язовир Студена. Разликата от сумата, която се получава от по- високата стойност, придобита по указания начин,  в резултат на видимото намаление на язовир Студена и невъзможността въобще от там да се водочерпи за промишлени нужди, и цената, на която реално е получавана водата от страна на промишлените потребители, се явява облагата за тях. Изводът е, че  е осъществено, но друго престъпление- на това по чл. 282 от НК, а не по чл. 219 от НК, естествено квалифициран по ал 3 , вр. ал. 2, вр. ал. 1от чл. 282 НК – особено тежък случай на престъпление, извършено по служба, като  от деянието са настъпили значителни вредни последици и е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение.

Снимката на БТА, илюстрира много ясно, че лицата, замесени в повдигането на предварително сгрешено обвинение, изразяват категорично своето лично отношение. Полицаят, естествено нищо не е разбрал, говорителката на новия главен прокурор е със замъглено лице, за да не се разкрие в погледа ѝ нейното отчаяние, самодоволно ръководителят на Спец прокуратурата се е изпъчил пред камерите, а глуповатата физиономия на наблюдаващия прокурор показва, че или не е разбрал, в какво са го замесили, или съзнанието му е такова, че въобще на човека  не му пука…

Ще ни пука обаче на нас след известен брой години, когато адвокатите на Нено Димов, ще предявят своите претенции пред ЕСЗПЧ, тъй като при това обвинение бившият министър ще бъде оправдан и вероятно това е целта.

С измененията на НПК всички престъпления, извършени от отговорни длъжностни лица, като министри, кметове и прочие, се разследват от специализираната прокуратура. С подобни куци обвинения, Специализираната прокуратура ще ни изненадва и за в бъдеше с подобни акции, по които ще арестува практически всеки, очевидно е, че работи съвместно и със Специализирания съд, който подкрепя прокуратурата в тези безумия, а няма да повдига обвинения по реално извършени престъпления от кметове например, свързани с обществени поръчки.

Така в обществото ще остане удовлетворение, че се арестува действащ министър, но след няколко години , когато той бъде оправдан, вероятно ръководителят на специализираната прокуратура ще бъде един от заместниците на г-н Гешев и ще ни гледа със същата ехидна физиономия, с която гледа на тази снимка. Преди години той удари дете, но се прие, че не  е нарушил закона, а колко пъти ще му позволят да го наруши, зависи само и единствено от назначилия го на този пост главен прокурор Гешев.

Жалко за правото, жалко за българския народ, който за пореден път беше манипулиран от поредната прокурорска клоунада.

Представете си колко престъпления извършват по време на своя мандат българските кметове. Представете си и колко много сигнали постъпват срещу тях именно в Специализираната прокуратура. Хайде сега си представете, какво следва там, щом не се повдигат обвинения на виновните наистина кметове, а се повдигат обвинения, които няма да издържат в съда.

Корупция, уважаеми дами и господа, корупция, която мирише. Целият репресивен апарат на държавата е впрегнат да изкарва пари от тези, които имат налични и не следват наложената линия на поведение от властта. В измеренията ѝ – правителство, съдебна система и олигархически бизнес, а делото срещу бившия министър Димов за пореден път доказва, че и медиите, които не направиха, с редки изключения, подобен коментар, са в общия хор на системата. Системата, която ни прибира парите, уврежда ни здравето, отнема ни бъдещето и ни държи в крепостничество.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар