Не могат да пишат, но въртят волана… или как роми стават неправоспособни шофьори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ разкри нова схема за лесен начин за получаване на шофьорски книжки.

В нея неграмотни роми стават правоспособни шофьори като наемат курсисти да се явяват на изпити за листовки вместо тях. От началото на годината до август от ДАИ са подали над 10 сигнала на МВР за измамници на прага на т.нар. бяла стая. По всички случаи текат разследвания.

От агенцията признаха, че вероятно има много повече нарушители, но не са били установени, а вече са водачи. Модерният метод за провеждане на теоретичен изпит функционира у нас от месец май м.г. Входът към помещението, където се задават въпросите, е през скенер, който сравнява снимката от личната карта на кандидат-шофьора с лицето му, пише Телеграф. Ако има съвпадение, той се допуска до теоретичен изпит за книжка. Над 10 души са били хванати от служителите на агенцията да правят опит да влязат с фалшиви документи в бялата стая, където е шумозаглушено, изолирано, няма субективен фактор, а въпросите се задават изцяло по електронен път. На фалшивите лични карти на всеки от тях е била снимката на човека, който се явява на препитването, но данните са на този, който ще бъде допуснат до практически изпит, ако издържи теорията.

В началото на август след поредния сигнал на ДАИ във вътрешното ведомство е била разбита и първата група за придобиване на шофьорски книжки с фалшиви лични карти. 62-годишен автоинструктор действал в Бургас. Според прокуратурата той използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория „В“. От бургаската полиция уточниха, че в момента той е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и го грози затвор до три години. За да бъде прекратена тази практика от Министерството на транспорта планират до няколко месеца системите на ДАИ да се свържат с тези на МВР.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Не могат да пишат, но въртят волана… или как роми стават неправоспособни шофьори

  • ЗАТОВА АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО ЗА ОБУЧАВАНЕ, ПРОВЕЖДАНЕ НА КУРСОВЕ, ИЗПИТИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТ НА ИНСТРУКТОРИ, И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЛУЖИТЕЛИ И “СПЕЦИАЛИСТИ”, КОИТО СА ВЪВ ВЕРИГАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ И ДАВАНЕ НА КНИЖКИ ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ НА ТАКИВА “КУРСИСТИ”, КОИТО НЕ СЕ ЯВЯВАТ ЛИЧНО, НА ТЕОРИЯ И НА ПРАКТИКА, НА ИЗПИТИТЕ, КОИТО НЯМАТ ЗАВЪРШЕН ДЕСЕТИ КЛАС В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ, НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ, ДА ПИШАТ, ДА РАЗБИРАТ И ДА ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА НА ВСИЧКИ, КОИТО МАНИПУЛИРАТ И СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ПРЕД “ПРОИЗВОДСТВОТО” НА БЪДЕЩИТЕ УБИЙЦИ ПО ПЪТИЩАТА! СЪЩОТО ДА ПОСЛЕДВА И ТЕЗИ ПИШМАН ШОФЬОРИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ МПС БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ! ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВАТА НА ШОФЬОР ДО КРАЯ НА ЖИВОТА! НА ШОФЬОРИ, УПРАВЛЯВАЩИ МПС СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, АЛКОХОЛ НАД ДОПУСТИМАТА НОРМА, ДА СЕ ОТНЕМАТ КНИЖКИТЕ И ПРАВАТА ЗА НЕ ПО-МАЛКО ОТ ПЕТ ГОДИНИ, АКО НЕ СА НАПРАВИЛИ ПО-ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ НЕ СА ПРИЧИНИЛИ СМЪРТ НА ПЪТЯ! ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ КАТЕГОРИИ, ПРИ НАПРАВЕНО ПТП, ДА СЕ СЧИТАТ ЗА ПРЕДУМИШЛЕНИ УБИЙЦИ, И НАКАЗАНИЯТА, ПАРИЧНИ И ГОДИНИТЕ ЗА ЗАТВОР ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ДЕСЕТОКРАТНО!

Вашият коментар