Не се знае дали бг щамът на COVID-19 се влияе от ваксините – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нямаме данни дали българският COVID-19 може да избегне наличните ваксини или имунитета, който хората изграждат след преболедуване. Това каза пред бТВ вирусологът от Националният център по заразни и паразитни болести доц. Ивайло Алексиев. 

Колегата му доц. Иван Иванов, който е завеждащ Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ, пък обясни, че не може да се говори за български вариант на коронавируса. Това е българска мутация на британския вариант, уточни той. 

Националната референтна лаборатория е единствената в България, в която се извършва т.нар. секвениране на проби с COVID-19 и по този начин се установяват различните мутации.

“В две от пробите през миналата седмица открихме нова генетична мутация, която не е описана в света. В момента я проучваме. Много интересни резултати се получават. Разработихме наш метод за секвениране, чрез който целият геном на вируса може да бъде разчетен. В апарата може да се пускат наведнъж по 96 проби по новия метод, а преди – само по 48”, заяви доц. Иванов. 

“Нямаме данни, че тази мутация води до по-бързо разпространение на вируса или до по-тежко протичане на заболяването. Ясно е, че имаме промяна на аминокиселина в спайк протеин, което е значимо събитие. Тя обаче е на място, което е по-далече от таргета за свързване с рецептура на клетките”, добави доц. Алексиев. 

“Анализираме пробите от последната седмица. Не се откриват засега други проби с тази мутация”, изтъкна Иванов. 

Той разкри, че двете жени, при които е била открита българската мутация, са на възраст между 60 до 65 години. “Те са от малко населено място в Северна България. От различни домакинства са, но имат епидемиологична връзка”, уточни изследователят от Националната референтна лаборатория.

“Тежко е протекла инфекцията при тях. И двете са били на кислородна терапия, но в момента са в добро състояние”, каза още той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар