Галя Денков

Не сме държава, колония сме! А на Галя от посолството, БТВ и Нова не им пука за бедстващите без ток българи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще го кажа съвсем простичко: Не сме държава!

Тази сутрин двете национални телевизия се бият за рейтинг с включвания на живо от родното ми село Владо Тричков. Намиращо се на 20 км от София и застинало инфраструктурно някъде в годините на ранния комунизъм.

Поредният проблем е свързан с електричеството. Три денонощия възрастни хора и семейства с малки деца бедстват без ток. И за да се покаже, че това не е нормално в евроатлантическа България, репортерите на двете телевизии настояват да се съберат повече хора за репортажите. С други думи трябва им панаир, а ние сме панаирджийските мечки.

И разбира се, отново не улучват в целта.

Нито дума за ролята на държавата, за това кой трябва да контролира ЕРП-тата, налагани ли са глоби, взимани ли са превантивни мерки, за да не се стига до такива аварии.

На двете телевизии им стигаха точно три кадъра от селото. Липсата на ток, кафявата вода от водопровода и основните улици, приличащи на швейцарско сирене.

След това отиват при премиера Денков, за да го попитат какво направи държавата за тези хора. Осъществява ли контрол над ЕРП-тата, кой не си е свършил работа, ще има ли глобени? Абдикирала ли е властта от грижата за българските граждани?

И когато говоря за абдикация, ще ви кажа какво точно имам предвид. Три денонощия баби, дядовци и семейства с малки деца бедстват без електричество. Стоят на студено, някои гладуват, защото не могат да си сготвят. Къде е държавата? Как за 3 денонощия не се сетиха да занесат по една топла супа на пенсионерите без ток? Или да предложат временен подслон за бедстващите семейства с малки деца?

За справка, управниците ни реагират мигновено, когато става въпрос за помощи за Украйна или когато трябва да настанят украински бежанци на топло в 4 и 5-звездни хотели. Ще кажете, че украинците бягат от войната, но бабите и дядовците ни също водят война – за оцеляването си.

Този репортаж вече би имал смисъл и бил имал ефект. Защото ние, жителите на европейска България, не сме си избирали ЕРП-тата, избирали сме си управляващите. И точно те трябва да отговарят за това, че всеки надолу по веригата ще си върши съвестно работата, за да се подсигурят на българските граждани нормални условия за живот.

Само че нито медиите ни са медии, нито държавата – държава. Колония е. А на Галя от посолството не й пука за бедстващите без ток българи.

Асен Рашков


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар